Redactie - 19 april 2018

‘CIO moet hands-on worden in de nieuwe wereld’

‘CIO moet hands-on worden in de nieuwe wereld’ image

Danny Frietman, moderator bij The Future of Business Technology, was de afgelopen tijd betrokken bij zowel South by Southwest (SXSW) in Austin als het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Artificial Intelligence, 5G en BlockChain kwamen op beide congressen als een rode draad terug. Wat kunnen bedrijven de komende tijd verwachten van deze disruptieve trends?

“AI was op het Mobile World Congress in Barcelona vrij dominant aanwezig in allerlei software. Wat ik mooi vond aan South by South West, was dat de oplossingen meer in de toepassingensfeer zaten. Zo heeft AI hele interessante mogelijkheden voor de muziekwereld, voor de medische wereld en de technologische wereld.”

AI verandert maatschappij

Hoewel Frietman enthousiast is over de baanbrekende mogelijkheden van AI, maakt hij zich ook zorgen. “Als maatschappij moeten we ons wel zorgen gaan maken over de controleerbaarheid van AI-toepassingen, die steeds kleiner wordt. Ik merkte ook op de congressen dat dit onder de oppervlakte speelt.”

Frietman verwacht ook dat Facebook de komende tijd een AI-bedrijf gaat worden. Of dat succesvol gaat verlopen, weet hij niet zeker. “Ik denk dat we later terugkijken op deze periode als een keerpunt en dat een ander AI-bedrijf de positie van Facebook gaat overnemen.”

We moeten ons volgens Frietman in ieder geval voorbereiden op een wereld waarin AI, robots en computers ons denken bepalen. “Tegenhouden heeft geen zin meer, die fase zijn we voorbij. Ik ben er ook niet bang voor, maar ik denk wel dat mijn kinderen en kleinkinderen in een totaal andere wereld gaan opgroeien als wij.”

Spelregels

Het is belangrijk dat er spelregels opgesteld worden over de inzet van AI. “De overheid is nu niet toegerust op AI. Ik zie wel dat er steeds vaker gesproken wordt over de rol van AI. Op 27 juli zal de organisatie KOOP, het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, bijvoorbeeld een ‘AI-wetboek’ presenteren. Dit zal in ieder geval weer heel wat nieuwe kennis en gespreksstof opleveren.”

Een andere manier waarop de overheid te maken gaat krijgen met AI, is het vaststellen van de digitale identiteit. “Onze Digitale identiteit moet gekoppeld zijn aan iets wat we altijd bij ons hebben. Nu denken we dat dat onze telefoon is, maar dat zal misschien een chip zijn of nog iets anders. Om dat veilig te regelen is het belangrijk dat de overheid gebruik maakt van AI.”

Een ander gevolg van AI en andere technologische ontwikkelingen is dat ons onderwijs anders ingericht moet worden, stelt Frietman. “De vraag is of onze scholen al voorbereid zijn op deze nieuwe wereld. Ik weet zeker van niet. Hier moet de overheid echt meer aandacht aan besteden, ook om onze concurrentiepositie op de lange termijn te kunnen behouden.”

BlockChain en 5G

Een andere technologie waar veel aandacht voor was op MWC en SXSW is BlockChain. “Deze technologie heeft een aantal elementen in zich, waardoor je veel efficiënter gebruik kunt maken van het verdelen van informatie. BlockChain is eigenlijk een cluster van informatiebrokjes in de wereld, in een keten dat steeds unieke code uitwisselt (die maar bij een paar mensen bekend is). Daardoor is de keten veilig.”

Frietman heeft grote verwachtingen van BlockCain. “Als je kijkt wat BlockChain feitelijk kan, heeft het de potentie om het internet opnieuw te definiëren. Zeker wanneer de combinatie met 5G wordt gemaakt.

Kanttekening

Op het MWC en SXSW zag Frietman een mooi voorbeeld van BlockChain in de context van IoT. “Ik zag een voorbeeld waarbij miljoenen connected devices gevangen zijn in een hyve en gekoppeld zijn aan goederen. Op die manier kunnen wij, terwijl we hier aan tafel zitten, traceren hoe en waar onze koffie verbouwd is. De transparantie in de keten die dit soort oplossingen biedt, kan leiden tot een vermindering van corruptie.”

Een ander interessant voorbeeld is BlockChain voor de muziekwereld van de Amsterdamse startup Guts. “Zij hebben een BlockChain applicatie gebouwd die kan voorkomen dat een concertkaartje uiteindelijk wordt doorverkocht voor woekerprijzen. Verkoop je het kaartje door via derden, dan kan Guts bijvoorbeeld stellen dat je maar dertig procent extra mag vragen voor je ticket, dan de originele prijs. Dit beschermt koper en verkoper. Op SXSW heeft Guts een startup competitie gewonnen met dit concept.”

Frietman vindt het wel belangrijk om een kanttekening te plaatsen bij het enthousiasme over BlockChain. “Op dit moment wordt BlockChain door sommige bedrijven gezien als een heilige graal voor efficiency en de GDPR. Maar zover zijn we nog lang niet. De technologie is de kraamperiode net uit en moet zich nog bewijzen. Er zijn op dit moment nog maar een handvol werkende Block Chain-applicaties.”

Frietman verwacht dat de toepassing van BlockChain over een tijd in een versnelling zal komen, wanneer 5G beschikbaar wordt. “5G als onderliggende technologie gaat een versnelling bieden om grote hoeveelheden informatie te delen. Dat gaat ook BlockChain in een versnelling brengen. Ik verwacht een significante versnelling in de IT ten opzichte van waar we nu staan.”

Klaar voor de toekomst

Met alle nieuwe technologie die nu beschikbaar is, kunnen bedrijven niet meer, zoals vroeger, jaren de tijd nemen om een businesscase te formuleren. “Dat gaat vanaf nu heel anders. Organisaties zullen veel meer moeten werken met proofs of concept en dingen moeten uitproberen. Ik zie ook bij de overheid dat er steeds meer geprobeerd wordt en dat ze leren van tests. Vallen en opstaan is nu eenmaal nodig om tot innovatie te komen.”

Voor de CIO ziet Frietman dan ook een belangrijke rol weggelegd in dit proces. “We hebben CIO’s nodig met een hands-on mentaliteit. Dat wordt het belangrijkste onderscheidende vermogen naar de toekomst toe.”