Wouter Hoeffnagel - 17 april 2018

Facebook geeft toe informatie te verzamelen over niet-gebruikers

Facebook geeft toe informatie te verzamelen over mensen die geen gebruik maken van Facebook. De informatie wordt verzameld op websites die zijn voorzien van een Like- of Share-knop van Facebook.

Het social media-platform geeft op zijn website uitleg over de data die het verzameld. Met de uitleg wil Facebook naar eigen zeggen alsnog een aantal vragen beantwoorden die Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, gedurende een hoorzitting in het Amerikaanse congres en senaat niet kon beantwoorden.

Like- of Share-knop

Facebook geeft aan indien websites een Like- of Share-knop toevoegen, gebruikers van deze websites worden gevolgd. Het gaat hierbij niet alleen om Facebook-gebruikers die zijn ingelogd op het sociale netwerk, maar ook om personen die geen Facebook-account hebben. Van deze gebruikers wordt onder meer het IP-adres, webbrowser, besturingssysteem en bezochte website geregistreerd.

Het social media-platform benadrukt niet de enige partij die zijn die deze werkwijze hanteert. Zo geeft Facebook aan dat Twitter, Pinterest en LinkedIn allen vergelijkbare Like- en Share-knoppen hebben. Daarnaast wijst het bedrijf op Google Analytics en login features van Amazon, Google en Twitter. Deze websites bieden ook advertentiediensten aan.

De volledige uitleg van Facebook over de data die wordt verzameld is hier te vinden.