Europese toezichthouders onderzoeken datagebruik en -beveiliging bij social media-platformen

16-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese toezichthouders onderzoeken datagebruik en -beveiliging bij social media-platformen

Een werkgroep van Europese privacytoezichthouders gaat onderzoeken hoe social media-platform aan hun data komen en hoe zij voorkomen dat derde partijen onrechtmatig toegang hebben tot deze data. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil een actieve rol spelen in deze werkgroep.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: "Door de Europese samenwerking kunnen we steviger optreden tegen overtredingen. Daar is iedereen bij gebaat die social media gebruikt." De werkgroep gaat in Europees verband een langetermijnstrategie ontwikkelen voor het gebruik van persoonsgegevens door social media. Deze strategie krijgt als uitgangspunt de bescherming van persoonsgegevens tegen onrechtmatig gebruik op social mediaplatforms. De werkgroep gaat overigens niet alleen kijken naar social media-platformen, maar ook naar andere partijen zoals data brokers en app ontwikkelaars.

De werkgroep wordt opgericht naar aanleiding van een recent overleg tussen de samenwerkende Europese privacytoezichthouders. Hier spraken de toezichthouders hun steun uit voor een uitgebreid onderzoek dat de Britse privacytoezichthouder ICO is gestart naar de wijze waarop Facebook persoonsgegevens heeft gedeeld met Cambridge Analytica en andere partijen. Aleid Wolfsen: "De AP heeft intensief contact met de ICO, ook met betrekking tot de Nederlanders die zijn getroffen. We blijven vanzelfsprekend de ontwikkelingen op de voet volgen."

 

Terug naar nieuws overzicht
Security