Ministerie van EZK stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor startups en innovatieve MKB'ers

16-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Ministerie van EZK stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor startups en innovatieve MKB'ers

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die willen investeren in startups en het innovatieve MKB. Deze partijen worden ook wel business angels genoemd. Zij kunnen per fonds maximaal 1 miljoen euro lenen van de overheid. De eerste leningsovereenkomst van 600.000 euro met het fonds Orthos Ventures is inmiddels ondertekend door staatssecretaris Mona Keijzer. Orthos Ventures richt zich op startups in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien. Denk aan startups, maar ook het innovatieve MKB dat al één fase verder is. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven. Wees er snel bij als je een business angel met een goed voorstel bent. Want hier geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Tussen wal en schip

De Business Angel regeling is volgens het ministerie van EZk nodig om jonge bedrijven verder te helpen. Deze ondernemers dreigen vaak tussen wal en schip te belanden doordat zij in veel gevallen geen krediet kunnen krijgen via een bank en nog niet interessant genoeg zijn voor grotere investeringsmaatschappijen. Met de nieuwe regeling wil EZk dit gat dichten. Fondsen bestaande uit maximaal twee investeerders kunnen een lening van maximaal 1 miljoen euro krijgen. Hierbij geldt de voorwaarden dat beide partners gezamenlijk minimaal hetzelfde bedrag beschikbaar stellen voor investeringen. Met het totale investeringsbedrag kan vervolgens geïnvesteerd worden in startups en innovatieve MKB’ers voor bedragen tussen de 50.000 en 500.000 euro volgens een opgesteld fondsplan.

Orthos Ventures is het eerste fonds dat een leningsovereenkomst heeft getekend met het ministerie van EZK. Dit fonds van het investeringsduo Thijs en Bas Oberndorff gaat de 600.000 euro die zij lenen investeren in startende bedrijven in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie. Eerder stak het duo ook geld in het satellietdatabedrijf VanderSat, dat een methode ontwikkeld die satellietgegevens over bodemvocht verbetert.

 

Terug naar nieuws overzicht