'Google krijgt Europese miljardenboete opgelegd'

15-04-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

'Google krijgt Europese miljardenboete opgelegd'

Google krijgt in de komende maanden waarschijnlijk een boete van enkele miljarden dollars opgelegd door de europese Commissie. Dit aangezien het bedrijf fabrikanten van Android smartphones verbiedt alternatieven voor apps als Google Search en Maps aan te bieden aan gebruikers.

Dit melden anonieme bronnen aan Reuters. Verschillende managers, analisten en andere bronnen melden aan het persbureau dat Google weliswaar een hoge boete opgelegd zal krijgen, maar de marktdominantie van Google in tact zal worden gelaten. Dit aangezien er weinig alternatieven zijn die echt kunnen concurreren met de diensten van Google.

Weinig alternatieven

Het Amerikaanse techbedrijf heeft op de Europese zoekmachinemarkt een marktaandeel van 90% in handen. Dit maakt het voor smartphonefabrikanten moeilijk alternatieve diensten aan te bieden indien Google dit toestaat. Zo geeft een manager van een grote smartphonefabrikant tegenover Reuters aan dat Europese mobiele providers zijn bedrijf hebben verteld geen smartphones zonder Google Search of de Google Play app store te willen leveren.

Een voorlopig document uit 2016 dat is ingezien door Reuters meldt dat toezichthouders een hoge boete willen opleggen en Google zou moeten stoppen met het betalen van smartphonefabrikanten om uitsluitend Google Search te installeren. Ook zou Google niet langer mogen eisen zijn webbrowser Chrome en andere apps te installeren op smartphones. Bronnen binnen de Europese Commissie verwachten echter niet dat de Europese Unie verdere maatregelen zal nemen. Zo zou de Europese wetgeving weinig ruimte bieden om Google te dwingen zijn Android business af te stoten.

Terug naar nieuws overzicht