Vraag naar PC's opnieuw gedaald

14-04-2018 | door: Witold Kepinski

Vraag naar PC's opnieuw gedaald

Volgens onderzoeksbureau Gartner is de wereldwijde verkoop van PCs in het eerste kwartaal met 1,4 procent gedaald tot 61,7 miljoen eenheden, waarmee het veertiende achtereenvolgende kwartaal van daling werd vastgesteld. De gemiddelde verkoopprijzen bleven echter stijgen door een vertraging van de smartphone, onzekerheid in de vraag naar vervanging van pc's en als componentbedrijven bleef men voorzichtig met het uitbreiden van de productie.

Azië / Pacific en de VS kenden afnemende zendingen, terwijl andere regio's een minimale groei kenden, maar het was niet genoeg om de algehele groei voor de pc-industrie te stimuleren. In het eerste kwartaal van 2018 daalden de pc-zendingen in Azië / Pacific met 3,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de zendingen in de VS met 2,9 procent daalden.

"De belangrijkste oorzaak van de daling was afkomstig uit China, waar de leveringen per jaar met 5,7 procent zijn gedaald", zegt Mikako Kitagawa , hoofdanalist bij Gartner. "Dit werd gedreven door de Chinese zakelijke markt, waar sommige staatsbedrijven en grote ondernemingen nieuwe aankopen of upgrades uitstelden, in afwachting van nieuw beleid en herplaatsingen van ambtenaren na de sessie van het Nationale Volkscongres begin maart.

"In het eerste kwartaal van 2018 was er sprake van voorraadovername vanaf het vierde kwartaal van 2017," zei Kitagawa. "Tegelijkertijd waren leveranciers terughoudend in overstocking vanwege de opkomende release van nieuwe modellen in het tweede kwartaal van 2018 met Intel's nieuwe core-processors van de achtste generatie."

HP, Lenovo en Dell

De drie grootste leveranciers - HP, Lenovo en Dell - waren goed voor 56,9 procent van de wereldwijde pc-zendingen in het eerste kwartaal van 2018, vergeleken met 54,5 procent van de zendingen in het eerste kwartaal van 2017. Dell beleefde de sterkste groei bij de zes grootste leveranciers wereldwijd, terwijl de zendingen met 6,5 procent stegen.

HP's wereldwijde pc-zendingen stegen 2,8 procent in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten noteerde HP Inc. een groei met dubbele cijfers op zowel desktop als mobiele pc's. Dit stond in contrast met een kleine daling in andere regio's. HP Inc. werd nadelig beïnvloed door een afnemende vraag in de VS, die over het algemeen goed is voor een derde van zijn totale zendingen.

Lenovo's wereldwijde pc-zendingen bleven gelijk in het eerste kwartaal van 2018. Lenovo behaalde een groei van 6 procent in EMEA en groei met dubbele cijfers in Latijns-Amerika. In Azië / Pacific (de grootste markt) daalden de pc-zendingen echter met 4 procent.

Na de recordverkoopcijfers voor consumenten- en gamingproducten in het vierde kwartaal van 2017 bleef Dell het goed doen in het eerste kwartaal van 2018. Met stijgingen van dubbele cijfers in EMEA, Noord-Amerika en Latijns-Amerika groeide Dell in alle regio's behalve Azië /Grote Oceaan. Desktop en mobiele pc's groeiden in gelijke mate, wat Dell's kracht in het zakelijke segment aantoont.

Opgaande ASP's

De gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) van pc's blijven stijgen. Erkennende vertraging op de smartphonemarkt en onzekerheid in de vervangingsvraag naar pc's, blijven componentbedrijven voorzichtig met het uitbreiden van hun productiemogelijkheden. Daarom blijven aanhoudende tekorten aan componenten en een stijgende materiaallijst zorgen voor een omgeving die leidt tot hogere prijzen.

"In tegenstelling tot andere DRAM-gerelateerde prijspieken reageren pc-leveranciers niet door het DRAM-gehalte te verlagen, maar hebben ze de kostenstijging doorgegeven aan consumenten," zei Kitagawa. "Omdat steeds minder mensen nieuwe machines kopen, moeten fabrikanten de hoogste winstmarge halen uit elke verkoop. Daarvoor verhogen ze de verkooppunten en richten ze zich op klantervaring of waarneming van waarde."

Regionaal overzicht

In de VS bedroegen de pc-zendingen in het eerste kwartaal van 2018 11,8 miljoen stuks, een daling van 2,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dell stapte op nummer 1 in de VS op basis van zendingen, terwijl het marktaandeel steeg tot 29,1 procent. HP Inc. verhuisde naar de nummer 2-positie omdat de zendingen 4,8 procent daalden en het marktaandeel in het eerste kwartaal van 2018 28,4 procent bedroeg.

PC-zendingen in EMEA bedroegen 18,6 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2018, een stijging van 1,7 procent jaar op jaar. Enterprise-zendingen stegen omdat veel Windows 10-projecten die in 2017 in de wacht waren gezet, geïmplementeerd werden. De snelle aanpak van de nalevingsdeadline voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in Europa, evenals eerdere meldingen van cyberbeveiligingsinbreuken, maakte van beveiliging een hoge prioriteit in de hardware-verversingscyclus bij bedrijven. Eurasia bleef een lichtpuntje voor EMEA, omdat verschillende landen, zoals Rusland, Oekraïne en Kazachstan, in het eerste kwartaal van 2018 een sterke vraag zagen.

Pc-zendingen in Azië / Pacific bedroegen 21,9 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2018, een daling met 3,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Zoals eerder vermeld, zorgde de pc-markt in China voor een afname in Azië / Pacific. Er is geen significant teken van een sterke upgrade naar de speciale versie van Windows 10 van de Chinese overheidsinstellingen. De consumentenvraag was zwak omdat de meeste kopers al gebruik maakten van de agressieve promoties die in het vierde kwartaal van 2017 werden aangeboden.

Deze resultaten zijn voorlopig. De definitieve statistieken zijn binnenkort beschikbaar voor klanten van Gartner's PC Quarterly Statistics Worldwide by Region-programma. Dit programma biedt een uitgebreid en actueel beeld van de wereldwijde pc-markt, waardoor organisaties voor productplanning, distributie, marketing en verkoop op de hoogte kunnen blijven van belangrijke kwesties en hun toekomstige implicaties over de hele wereld.

Terug naar nieuws overzicht