'Public cloud markt verdubbelt tussen 2017 en 2021'

13-04-2018 | door: Redactie

'Public cloud markt verdubbelt tussen 2017 en 2021'

De wereldwijde public markt markt verdubbelt tussen 2017 en 2021. Naarmate de sector volwassen wordt, neemt de groei echter wel af.

Dit voorspelt Gartner. De omzet voor public cloud stevent dit jaar af op 186,4 miljard dollar voorspelt het onderzoeksbureau, wat neerkomt op een stijging van 21,4 procent ten opzichte van 2017. Aan de groei komt voorlopig geen einde want tegen 2021 verwacht het bedrijf dat de omzet zal oplopen tot 302,5 miljard dollar.

IaaS groeit het snelst

Binnen de publieke cloud is IaaS de snelste groeier met 35,9 procent op jaarbasis. Goed voor een omzet van 40,8 miljard dollar. De marktanalyst merkt wel op dat hyperscale IaaS-providers de markt domineren. Zij hebben op hun beurt een stevige invloed op eindgebruikers, wat uitdagingen creƫert voor concurrenten en diezelfde eindgebruikers.

Een andere IaaS-trend is die van multicloud-comgevingen. "Organisaties zullen vaker een eenvoudigere manier eisen om workloads, applicaties en data tussen verschillende IaaS providers te verhuizen zonder sancties," zegt Sid Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Het grootste segment blijft wel SaaS, dat momenteel een jaarlijkse groei van 22,2 procent kent en goed is voor 73,6 miljard dollar omzet wereldwijd. Software as a Service zal tegen 2021 zelfs goed zijn voor 45 procent van de uitgaven voor applicatiesoftware, verwacht Gartner.

Stabilisering

De groei van publieke cloud is groter dan verwacht. Hoewel daar in de voorspelling van Gartner tot 2021 zeker geen einde aan komt, merkt de marktanalist wel op dat de groei tegen die tijd zal vertragen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de technologie mainstream en volwassen wordt.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Cloud