Wouter Hoeffnagel - 12 april 2018

Business managers investeren komende jaren agressiever in IT dan IT-afdelingen

Line-of-business (LOB) managers in West-Europa investeren in 2018 zo'n 191 miljard dollar, omgerekend 154 miljard euro, in IT. Dit is 5,7% meer dan in 2017. Naar verwachting groeien de IT-investeringen vanuit de business in de periode 2016-2021 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,5%, wat flink hoger is dan de verwachte groei in IT-investeringen vanuit de IT-afdeling (2,1% CAGR). Business managers investeren de komende jaren dan ook agressiever in IT dan IT-afdelingen.

Dit blijkt uit de laatste update van de Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Line of Business van onderzoeksbureau IDC. IT-afdelingen investeren in 2018 naar verwachting het meest in software, hardware en IT-diensten. De LOB legt de focus juist op business services. Investeringen vanuit de business in software groeien snel, wat vooral te danken is aan groeiende investeringen in cloud software. Als we kijken naar hardware zullen IT-afdelingen het meeste blijven investeren in netwerkapparatuur, Infrastructure as a Service (IaaS) en servers/storage. De business investeert het meest in apparaten die onder beheer van business managers staan, zoals smartphones, PC's, tablets en randapparatuur.

Shadow IT

"Business managers kiezen bij voorkeur IT-oplossingen die zij dagelijks nodig hebben om content te delen of toegang te krijgen tot informatie en de apparaten die zij voor mobiliteit gebruiken. IT-afdelingen begrijpen niet altijd van LOB's nodig hebben, wat leidt tot shadow IT waarbij technisch vaardige werknemers op eigen houtje oplossingen implementeren en de gaten opvullen die IT-managers niet adresseren", aldus Andrea Minonne, onderzoeksanalist IDC Customer Insights and Analysis.

Ondanks de groeiende investeringen vanuit de LOB blijven IT-afdelingen het meest investeren in IT. Naar verwachting zijn IT-afdelingen in 2018 verantwoordelijk voor 52% van de totale IT-investeringen, terwijl de business goed is voor 50%. In de maakindustrie, zorgsector, security industrie, investeringssector en telecomindustrie zal de business echter meer in IT investeren dan IT-afdelingen. In 2021 worden naar verwachting de bankensector, verzekeringsindustrie en utiliteitssector aan dit rijtje toegevoegd. De sectoren waarin de investeringen van de LOB het snelst groeien zijn de zakelijke dienstverlening (6,2% CAGR), retail (6% CAGR) en procesindustrie (6% CAGR). IDC verwacht dat de IT-investeringen vanuit de LOB in alle 16 onderzochte sectoren sneller zullen groeien dan investeringen vanuit de IT-afdeling.