Wouter Hoeffnagel - 11 april 2018

Mannen zijn vaker enthousiast over AI dan vrouwen

Mannen staan enthousiaster tegenover ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie dan vrouwen. Bijna 60 procent van de Nederlandse mannen wordt enthousiast van nieuwe toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie, terwijl slechts 31 procent van de vrouwen hetzelfde ervaart.

Dit blijkt uit onderzoek van OpenText naar kunstmatige intelligentie en robotisering onder 1.000 Nederlanders. Ook als het gaat om de opmars van robots op de werkvloer, zijn mannen een stuk positiever. Bijna acht op de tien mannen (78 procent) zou het helemaal geen probleem vinden om naast of met een robot zou werken. Bij vrouwen ligt dat een stuk lager; 45 procent van de vrouwen gaf aan hier geen problemen mee te hebben.

Verschil in enthousiasme groter

Het verschil tussen mannen en vrouwen in enthousiasme tegenover robotisering wordt alleen maar groter. OpenText voerde in 2017 namelijk hetzelfde onderzoek uit en het verschil tussen mannen en vrouwen is sindsdien 5 procent groter geworden en hiermee gestegen naar een verschil van 33 procent.

“Ten opzichte van vorig jaar is robotisering een stukje dichterbij gekomen”, aldus Robert Hoeksema, Sales Director bij OpenText. “In de media en op social media wordt driftig gespeculeerd over de opmars van kunstmatige intelligentie op de werkvloer en in ons privéleven. Mensen gaan blijkbaar serieuzer nadenken over wat dit voor hen persoonlijk betekent en we zien dat mannen en vrouwen steeds verder uit elkaar drijven. Mannen zijn overwegend optimistisch en vrouwen wat terughoudender.”

Drempel

"Over wat er aan dit verschil in attitude ten grondslag ligt kunnen we alleen speculeren", vervolgt Hoeksema. Wel is het volgens Hoeksema belangrijk dat werkgevers rekening houden met dergelijke verschillen wanneer zij toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie introduceren op de werkvloer. "Bij vrouwelijke werknemers zal in veel gevallen waarschijnlijk een grotere drempel te overwinnen zijn dan bij mannelijke werknemers. Deze informatie is van essentieel belang voor managementorganen om implementatieprocessen van kunstmatige intelligentie binnen organisaties zo soepel mogelijk te laten verlopen."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024