Digitale transformatie gaat vooral over leiderschap

10-04-2018 | door: Dick Schievels

Digitale transformatie gaat vooral over leiderschap

Hij is hier niet vaak. En als hij hier is dan is hij doorgaans zo druk bezet dat-ie niet of nauwelijks tijd heeft om met de plaatselijke vakpers te praten. Voor Dutch IT-channel maakte George Kurian, CEO van NetApp, echter graag een uitzondering. En dus togen hoofdredacteur Witold Kepinski en ondergetekende medio maart naar Schiphol-Rijk voor een laatste update over wat zo’n beetje als de enig overgebleven, exclusieve storageleverancier van weleer kan worden bestempeld.

George Kurian straalt deskundigheid en ervaring uit, en die heeft hij ook. Geboren in India studeerde hij aan Princeton en Stanford, en voordat hij bij NetApp terecht kwam werkte hij bij Oracle, McKinsey, Akamai en een kleine negen jaar bij Cisco. Bij NetApp trad hij in dienst in maart 2011. Hij begon als SVP Software Group. In juni 2015 werd hij benoemd tot CEO en voerde hij NetApp, via een aantal noodzakelijke reorganisaties en focus op een transformerende organisatie, met succes naar diens 25 jarig bestaan in 2017.

Technologie alom ingezet

En ja, anno 2018 doet zijn bedrijf weer goede zaken, stelt Kurian tevreden vast. “We boeken substantiële vooruitgang wat onze marktaandelen betreft, en verdienden de status van nummer één leverancier van flash-storage in diverse landen, waaronder de Benelux. Daarnaast voeren we veel nieuwe gesprekken met klanten over de noodzakelijke digitale transformatie van hun organisaties en de rol van data daarin. Hoe wij, samen met onze partners, hen kunnen helpen bij het verwezenlijken van een datacentrisch businessmodel ter verhoging van hun bedrijfssucces.”

De belangrijkste trend vanuit zakelijk oogpunt is dat elk bedrijf zich heden ten dage ontwikkelt tot een technologiebedrijf, zegt Kurian. Technologie wordt alom ingezet ter verbetering van de bedrijfsresultaten en voor het werven van nieuwe klanten. Daarnaast streven bedrijven ernaar om langs allerlei digitale wegen, bijvoorbeeld die van de mobiele telefoon, de klanttevredenheid te intensiveren, volop gebruikmakend van de mogelijkheden die de klantdata hen biedt. Dat vereist goed datamanagement en de tools daarvoor levert NetApp al vele jaren, aldus Kurian. “Oorspronkelijk leverden we datamanagement in de vorm van onze storagesystemen, tegenwoordig leveren we het ook middels converged en hyperconverged systemen en via de hyperscale cloudproviders. Zo beschikken we over veel extra mogelijkheden om het succes van onze klanten verder te helpen vergroten.”

Het voordeel van later instappen

NetApp stapte relatief laat in zowel de all-flash storagemarkt als de markt voor hyperconverged. Of dat een bewuste keuze was, laat Kurian in het midden, maar hij wijst er wel op dat vroege instappers vaak vergeten om producten te bouwen voor mainstreamklanten. “Kijk bijvoorbeeld naar vroege instappers in de all flash-storagemarkt als Fusion-io of Violin Systems. Die focusten echt op performance. En toen de markt overging van de early adopters naar mainstream, stokte hun succes De mainstreammarkt wil rijpe technologie van een leidend bedrijf als het onze.”

Op gebied van hyperconverged zag NetApp dezelfde rol voor zich weggelegd. “Wij gaan op dat vlak naar de markt met wat wij noemen ‘enterprise grade hyperconverged’. Dat biedt klanten de mogelijkheid hun omgevingen op een veel betere manier te schalen dan bij de traditionele hyperconverged systemen het geval is. Bij die laatste moet je compute en storage in dezelfde verhouding schalen. Dat is inefficiënt, behalve in een heel kleine omgeving. In  een grotere datacenteromgeving willen klanten beschikken over dusdanige flexibiliteit en modulariteit dat ze compute en storage onafhankelijk van elkaar kunnen schalen. En dat is een van de sleutelkenmerken van onze aanpak.”

Datamanagement

NetApp richt het datamanagement voor bedrijven op een geheel nieuwe manier in. Een modern digitaal bedrijf wil een zogeheten ‘data fabric’ kunnen bouwen, zegt Kurian, dat is een architectuur die helpt om op consistente wijze data te kunnen managen tussen het eigen datacenter, een serviceprovider en een hyperscaler. NetApp bewerkstelligt dat wereldwijd al voor honderden klanten en bespeurt een sterk toenemende interesse in deze technologie. “Wij bouwen nieuwe digitale mechanismen om deze klanten te bedienen, waarbij zij een volledige cloud-achtige ervaring krijgen aangereikt. Niet alleen wat betreft de technologie zelf, maar ook wat betreft de inrichting van de verkooporganisatie, de support, de procurement, het afsluiten van contracten, en wat dies meer zij. Daar zijn we heel enthousiast over.”

NVMe-aanpak

Hoe kijkt Kurian aan tegen het belang van NVMe (Non-Volatile Memory express)? Kurian beschrijft NVMe als een mechanisme om lagere latency, in de zin van snellere netwerkverbindingen tussen compute en storage, te bewerkstelligen. Dat op zich maakt het niet zo interessant, zegt hij. Het wordt pas echt interessant op het moment dat NVMe wordt gecombineerd met zogeheten ‘Storage Class Memories’ met heel lage latency, zodat de hele oplossing uitzonderlijk krachtig wordt. “Als je kijkt naar onze huidige all-flash storagesystemen, dan zijn we in staat om zonder NVMe storage te leveren met een latency van om en nabij de 300 ms. Mét NVMe kun je dat terugbrengen tot 10 of 20 ms. Dat is echt heel snel. De meeste applicaties hebben dat nu nog niet nodig. Het is voorlopig alleen nuttig in de ‘ultra high computing space’.” Kurian verwacht dat de koppeling van Storage Class Memories en NVMe pas over drie tot vijf jaar goedkoop genoeg is om echt mainstream te worden.

NetApp’s aanpak is uniek in de zin dat de klanten die de NetApp-technologie vandaag gekocht hebben, beschikken over een non-disruptive pad naar NVMe in de toekomst, stelt Kurian. “Dus ongeacht het systeem waar zij vandaag in investeren, bieden wij ze altijd een software-upgrade waarmee zij toegang krijgen tot NVMe. Ten tweede werken wij met de industrie samen om zeker te stellen dat de investeringen van klanten in bestaande technologieën, zoals InfiniBand of Fiber Channel, behouden blijven doordat die ook NVMe kunnen ondersteunen. Dat houdt meer concreet gesproken in dat wij werken aan een functionaliteit, genaamd NVMe over Network Fabric – die we binnenkort zullen aankondigen – waarmee je je investering in die technologieën met terugwerkende kracht veilig kunt stellen.”

Toekomstperspectief

Kurian ziet alles bij elkaar de toekomst van NetApp met veel vertrouwen tegemoet. “Ik denk dat wij met het ontbreken van een computing-business als bedrijf een unieke positie innemen. Dat verschaft on namelijk de mogelijkheid om connecties te leggen met alle computing-landschappen die je je maar kunt voorstellen. In samenwerking met partners als Cisco voor de enterprise-markt, en qua cloud met de bekende hyperscalers, die de grootste compute-omgevingen runnen die er maar zijn.”

“We zien hen niet als een dreiging maar als een kans. De meeste van onze concurrenten met een geïntegreerde stack zeggen tegen hun klanten: maak geen gebruik van de cloud. Wij zeggen: maak gebruik van alle mogelijkheden die er zijn om je business te versterken. Wij helpen je je vervolgens wel je data te managen. Dus onze onafhankelijkheid geeft ons de mogelijkheid om met strategische partners in zee te gaan op gebieden die andere spelers aan zich voorbij moeten laten gaan.” Deze aanpak geeft NetApp focus en resultaten. De getallen spreken wat dat betreft voor zich, want het bedrijf laat alle ‘integrated stack providers’ achter zich.

Leiderschap de sleutel

Tot slot wil Kurian de NetApp-partners en -klanten nog een laatste inzicht meegeven. Dat inzicht komt voort uit de eigen transformatie die NetApp de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en die ertoe heeft geleid dat het bedrijf weer momentum heeft gekregen. Het maakt NetApp bij uitstek geschikt ook de partners en klanten te begeleiden bij het digitaal transformeren van hún bedrijfsvoering, zegt Kurian. “Ik denk dat de kernboodschap die wij hen als pionier en businessleider kunnen meegeven, luidt: digitale transformatie gaat niet zozeer over technologie, digitale transformatie gaat vooral over leiderschap; leiderschap en communicatie. Het gaat erom een groep mensen ertoe te brengen dat ze de verandering omarmen en te voorkomen dat ze er gefrustreerd door raken.”

Bekijk de video: NetApp CEO George Kurian belicht hyperconverged infrastructure aanbod

Door: Dick Schievels en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud