Wouter Hoeffnagel - 09 april 2018

Facebook schorst opnieuw analysebedrijf van platform

Naast AggregateIQ is ook het Amerikaanse analysebedrijf Cubeyou door Facebook geschorst van zijn platform. Ook Cubeyou zou zonder toestemming informatie hebben gehad tot persoonsgegevens van Facebook gebruikers.

Dit meldt Bloomberg. Cubeyou is een bedrijf dat profielen van klanten verzameld en trends in beeld brengt door data te verzamelen. Het analysebedrijf zou op vergelijkbare wijze als Cambridge Analytica data van gebruikers hebben verzameld. Hierbij werden gebruikers overtuigd deel te nemen aan zogenaamd academisch onderzoek, met als werkelijke doel data over gebruikers te verzamelen die voor advertentie-doeleinden kan worden ingezet. De werkwijze van Cubeyou is door de Amerikaanse nieuwszender CNBC gemeld aan Facebook. Het social media bedrijf liet hierop weten Cubeyou te hebben geschorst terwijl de aantijgingen van CNBC worden onderzocht.

Onlangs werd vanwege dezelfde reden al AggregateIQ geschorst van Facebook. Dit bedrijf meldt in een verklaring op haar website echter nooit toegang te hebben gehad tot Facebook-data van Cambridge Analytica. Ook geeft het bedrijf aan nooit een contract te zijn aangegaan met dit Canadese bedrijf. De volledige verklaring van AggregateIQ is hier te vinden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024