Redactie - 09 april 2018

Facebook informeert gebruikers over misbruik van data door Cambridge Analytica

Facebookgebruikers wiens gegevens terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen daarvan maandag op de hoogte gesteld worden via een melding bovenaan hun Facebook-feed. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn.

De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn. In Nederland gaat het naar verluid om bijna 89.000 mensen. Getroffen gebruikers worden via een melding in hun feed hiervan op de hoogte gesteld. Daarnaast krijgen alle Facebookers zullen sowieso bovenaan hun nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die hen helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Cambridge Analytica

Cambridge Analytica verwierf de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden. De overgrote meerderheid van de gedupeerden is Amerikaan. De gegevens van Facebookgebruikers zouden onder andere gebruikt zijn om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

In een bericht dat Facebook vorige week op zijn eigen website heeft gepubliceerd kondigde het bedrijf al negen doorgevoerde veranderingen aan. "We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzigingen zullen doen", geeft Facebook aan.

In samenwerking met Datanews