Wouter Hoeffnagel - 08 april 2018

Facebook schorst AggregateIQ wegens mogelijk beïnvloeden Brexit

Facebook schorst het data-analysebedrijf AggregateIQ van zijn platform. Dit bedrijf zou hebben samengewerkt met het gewraakte Cambridge Analytica en wordt ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het referendum over de Brexit.

Dit meldt Reuters. Facebook ligt momenteel zwaar onder vuur nadat bleek dat Cambridge Analytica gebruikersdata van Facebook heeft gebruikt om om tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen kiezers te beïnvloeden door gericht boodschappen te verspreiden naar deze gebruikers. Christopher Wylie, een klokkenluider die eerder werkzaam was voor Cambridge Analytica, gaf onlangs aan dat dit bedrijf heeft samengewerkt met het Canadese AggregateIQ. Wylie stelt dat AggregateIQ vooraf aan het referendum in 2016 is betaald door een pro-Brexit campagnegroep.

Geschorst tijdens het onderzoek

"In het licht van recente rapporten dat AggregateIQ mogelijk geaffilieerd is met SCL (red: SLC Group - het moederbedrijf van Cambridge Analytica) en hierdoor onjuist Facebook gebruikersdata heeft ontvangen, hebben wij hen toegevoegd aan de lijst met entiteiten die geschorst zijn van ons platform terwijl wij onderzoeken", licht Facebook in een verklaring toe. "Ons interne onderzoek wordt voortgezet en we zullen volledig meewerken aan onderzoeken van toezichthouders."

De Canadese federale privacytoezichthouder is een onderzoek gestart naar Facebook en AggregateIQ. Ook de lokale toezichthouder in de Canadese provincie British Columbia is een onderzoek gestart.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024