'Digitalisering is meer dan een modewoord'

04-04-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

'Digitalisering is meer dan een modewoord'

Er wordt doorlopend gesproken en geschreven over de digitale revolutie, digitalisering of de digitale transformatie. Ondanks de inflatie van deze buzzwoorden is het een van de grootste uitdagingen van bedrijven om de nieuwe technologische mogelijkheden adequaat te gebruiken. Digitalisering is meer dan een modeverschijnsel. Op de juiste manier ingezet helpt ze bedrijven kosten te verlagen, efficiënter te werken en zich voor te bereiden op het volgende niveau van het eigen innovatievermogen.

Veel van onze alledaagse processen zijn nu al virtueel, zowel in de privésfeer als in het bedrijfsleven. Boodschappen doen in de supermarkt bijvoorbeeld zal in de toekomst waarschijnlijk een tijdbesparende gebeurtenis worden zonder kassa, zoals het meest recente voorbeeld van de online gigant Amazon of de elektronicaketen MediaMarkt Saturn momenteel laat zien. Het potentieel dat door de digitalisering ontstaan is, is enorm.

Met de laatste doorbraken op het gebied van augmented reality, spraak- en beeldherkenning en kunstmatige intelligentie zijn de mogelijkheden in de toekomst, tenminste technologisch gezien, bijna eindeloos.

1. Mainstream kunstmatige intelligentie (KI)

Al jaren droomt de wetenschap van intelligente robots. Ondertussen is dat geen sciencefiction meer, maar realiteit – en de resultaten zijn indrukwekkend. Zonder het bewust te merken heeft de kunstmatige intelligentie al haar intrede in ons leven gedaan. Chatbots bij de klantenservice of handige gadgets zoals Siri, Microsoft Cortana en vooral Alexa maken het dagelijks leven gemakkelijker. Ze beantwoorden vragen, dienen als spiekbriefje, besturen in het huishouden verbonden apparaten of herinneren ons aan afspraken.

2. Voordelen voor de industrie

De digitalisering heeft ook voor bedrijven enorme kansen in zich. Een voorbeeld is cobots, collaborative robots die met sensoren zijn uitgerust. Succesvolle implementaties van cobots maken een volledig nieuwe vorm van samenwerking mogelijk. Door middel van sensortechniek registreren de robots bewegingen en posities van personen. Zo kunnen de robots werknemers direct assisteren, zonder dat het risico ontstaat dat de robots letsel veroorzaken. Andere voorbeelden zijn de combinatie van cognitieve gereedschappen met KI om productielevenscycli te visualiseren en een geïndividualiseerde massaproductie mogelijk te maken. Digitale oplossingen kunnen enorme kosten besparen en de efficiëntie van bedrijven aanzienlijk verhogen.

3. Alles wordt smart

Digitale smarthomeplatforms zullen in de meeste huizen binnenkort normaal zijn. Door de enorme vooruitgang op het gebied van het Internet of Things kunnen thuis de verlichting, verwarming, keukenapparatuur maar ook alarminstallaties op afstand worden bestuurd en gecontroleerd. Intelligente thuissystemen maken het spraakgestuurde beantwoorden van vragen of het bestellen van producten van het internet mogelijk. Ook auto's kunnen inmiddels met behulp van intelligente systemen heel eenvoudig bestuurd worden. Autonoom rijden is al lang realiteit en de ontwikkelingen zijn enorm.

Digitale technologieën geven een impuls aan het ontstaan van nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe producten en de ontwikkeling van een service voor klanten die nooit eerder mogelijk was. Het komt er nu op aan deze kansen aan te grijpen.

Door: Kathrin Stadler, Product Marketing Mindbreeze

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie