Nederlandse computerpionier Gerrit Blaauw overleden
30-03-2018 | door: Witold Kepinski

Nederlandse computerpionier Gerrit Blaauw overleden

Informatica pionier Gerrit Blaauw (Den Haag, 17 juli 1924 - Utrecht, 21 maart 2018) is overleden. Hij was een Nederlands natuurkundige en informaticus.

Blaauw studeerde elektrotechniek aan de Harvard-universiteit te Cambridge in de Verenigde Staten en behaalde in 1949 zijn ingenieursdiploma (M.Sc.); hij promoveerde in 1952 aan dezelfde universiteit. Van 1952 tot 1955 werkte hij bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam, waar hij bijdroeg aan het ontwerp van de ARRA II, alleen in naam de opvolger van de ARRA I, een van de eerste in Nederland gebouwde computers.

Hij was ook betrokken bij het ontwerp van de FERTA-computer, die eigenlijk gewoon een kopie van de ARRA II was, speciaal gemaakt voor Fokker. Van 1955 tot 1965 was hij medeontwerper van de architectuur van de IBM Systeem/360 (foto) mainframecomputer. Het model 67 was van zijn hand en werd bekend als een van de eerste computers die tijdscharing gebruikte, waarbij de computer schijnbaar gelijktijdig taken voor verschillende gebruikers verricht. Van 1965 tot 1989 was hij hoogleraar digitale technieken aan de Universiteit Twente.

Blaauw was vooral bekend als Nederlands computerpionier. Hij was lid van de KNAW en buitenlands lid van de (US) National Academy of Engineering.

Bron: Wikipedia

Terug naar nieuws overzicht