Google moet toch schadevergoeding betalen voor gebruik Java in Android
28-03-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Google moet toch schadevergoeding betalen voor gebruik Java in Android

Techgigant Google moet softwarebedrijf Oracle mogelijk toch een vergoeding betalen voor het gebruik van technologie van Google in het mobiele besturingssysteem Android. Het US Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington DC stuurt de rechtszaak terug naar een federale rechtbank in Californië, die de schadevergoeding moet gaan vaststellen.

Het gaat om een langslepende rechtszaak tussen Google en Oracle over het gebruik van de programmeertaal Java in Android; de rechtszaak werd in 2010 door Oracle aangespannen. Java is ontwikkeld door Sun Microsystems, dat in 2010 door Oracle werd ingelijfd. Oracle eiste eerder een schadevergoeding van miljarden dollars van Google voor het gebruik van Java in Android.

Google werd in 2014 nog in het gelijk gesteld, waarbij de rechter oordeelde dat het gebruik van Java in Android als 'fair use' kan worden bestempeld. Het US Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington DC denkt hier echter anders over en stelt dat het gebruik van Java in Android niet onder 'fair use' valt. Het hof verwijst de zaak nu terug naar een federale rechtbank in Californië, die zal moeten bepalen welke schadevergoeding Google aan Oracle zal moeten betalen. De volledige uitspraak van de US Court of Appeals for the Federal Circuit is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht