Wouter Hoeffnagel - 28 maart 2018

Online diensten zijn vanaf 1 april in de hele EU toegankelijk

Europese burgers krijgen vanaf 1 april in iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) toegang tot content van online diensten waarop zij in hun thuisland geabonneerd zijn. Wel kan de content per EU-lidstaat verschillen.

Dit maakt de Europese Commissie bekend. Op dit moment maken veel online diensten zoals Netflix gebruik van blokkades, waardoor gebruikers in andere EU-lidstaten geen toegang hebben tot content van deze diensten. Hier komt op 1 april dus verandering in. "Sinds de daadwerkelijke afschaffing van de roamingtarieven in juni 2017 genieten consumenten in heel Europa van gratis roaming. Het wegnemen van de grenzen die Europeanen hebben verhinderd om op reis te gaan met hun abonnementen voor digitale media en inhoud, is een nieuwe verwezenlijking van de digitale eengemaakte markt voor onze burgers", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip, commissaris Mariya Gabriel, de Bulgaarse minister van Vervoer, Informatietechnologie en Communicatie Ivaylo Moskovski en de Europese Parlementsleden Pavel Svoboda en Jean-Marie Cavada in een gezamenlijke verklaring.

Nieuwe gedragspatronen en gewoonten

"Onze nieuwe regels spelen rechtstreeks in op de nieuwe gedragspatronen en gewoonten van de Europese burgers die gebruikmaken van nieuwe technologieën. Zo zijn bijvoorbeeld de consumentenuitgaven voor abonnementsdiensten voor videomateriaal jaarlijks met 113 % gestegen tussen 2010 en 2014, en het aantal gebruikers met 56 % tussen 2014 en 2015. Volgens ramingen zouden ook minstens 29 miljoen mensen, wat neerkomt op 5,7 % van de consumenten in de EU, gebruik kunnen maken van grensoverschrijdende portabiliteit, en in de toekomst zal dit cijfer nog veel hoger liggen – tot wel 72 miljoen mensen tegen 2020."

De Europese Commissie verwacht dat aanbieders van diensten het aantal abonnees zullen zien stijgen doordat gebruikers ook in andere EU-landen toegang krijgen tot content.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024