Redactie - 25 maart 2018

Op weg naar de enterprise cloud

Op weg naar de enterprise cloud image

Het lelijke eendje is uitgegroeid tot een prachtige zwaan. Gniffelde iedereen nog besmuikt om de hyperconverged oplossing van Nutanix. Inmiddels zien analisten en producenten hyperconverged uitgroeien tot mainstream. En is Nutanix alweer een stap verder.

Nutanix is opgericht in 2009 te San Jose in Silicon Valley, maar in Nederland kreeg de onderneming zijn vestiging op 6 maart 2013. “Wij vieren dit jaar ons eerste lustrum”, zegt Patrick van de Werken, Senior Regional Director Northern Europe bij Nutanix. Hij voert het gesprek samen met Sunil Dutt, verantwoordelijk voor het kanaal en de allianties.

“Wij zijn helemaal met nul begonnen hier”, weet Van de Werken. “En we moesten opboksen tegen de gevestigde namen zoals HP, Cisco, IBM, Dell en EMC. Maar wij hadden een andere benadering van de toenemende complexiteit in het datacenter. We gingen volledig voor web scale-technologie, dat later in de volksmond hyperconverged infrastructure werd genoemd. In die tijd was dat nog een vrij onbekend verschijnsel en van de bestaande leveranciers kregen organisaties te horen dat het een hype was; dat het wel zou overwaaien. Gelukkig was er een snelle adoptie van een aantal klanten, zodat we in de praktijk konden aantonen dat hyperconverged infrastructure (HCI) werkt.”

Achtbaan

Van de Werken beschouwt de afgelopen vijf jaar als ‘een mooie achtbaan’. “Hier zit ook het Europese hoofdkantoor. We hebben hier enorm veel kennis in huis als het gaat om de diverse applicaties, networking en virtualisatie. Ook is in Nederland één van de vele support centers gevestigd. De persoon die de telefoon opneemt, is ook degene die het probleem oplost. Wij willen dat onze klanten een goede ervaring met ons hebben”.

Vanwaar die snelle adoptie in de markt? Dutt: “Iedereen binnen een datacenter loopt tegen dezelfde problemen aan. Hoe zorgen we ervoor dat automatisering een bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat? Die vraagt ligt op ieders lippen bestorven. Direct gevolgd door de niet minder prangende vraag: Hoe kunnen we kosten besparen? Dat leeft in Nederland heel sterk. Virtualisatie landde eerst in de drielaagse architectuur met compute, netwerk en storage. Waarmee je dus nog steeds een ingewikkelde structuur hebt om in te richten en te onderhouden. Met onze enterprise cloud-oplossing brengen we dat terug tot software middels bijvoorbeeld één appliance en één manier van beheer. Onze oplossing met eigen virtualisatielaag voor het x-86 platform was helemaal nieuw.”

Leader

Als we nu naar de HCI-markt kijken, zien we dat alle leveranciers wel een HCI-oplossing in hun portfolio hebben. In de Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructure van Gartner (6 februari 2018) staat dat tegen 2020 twintig procent van alle bedrijfskritische applicaties die thans nog draaien op een drielaagse IT-infrastructuur overgebracht zijn naar een HCI.

Het magische kwadrant meldt twaalf leveranciers. Rechtsbovenaan, in het leiders-deel, staat Nutanix, met daaronder Dell EMC, VMWare en HPE. “We zijn bijzonder trots, maar niet verrast, op onze positie als leider”, glimlacht Van de Werken.

Vanwege de enorme groei van data en applicaties (al dan niet als containers) moet alles veel sneller. Dit wordt opgevangen door flash-storage, maar dit is slechts een deel van de oplossing. Je moet alle intelligentie die in storage, netwerk en compute verweven zit, onderbrengen in software. Daarmee maak je de hardware ondergeschikt. Google en Facebook hebben dat begrepen, zo zeggen de twee. “Wij hebben dit idee geschikt gemaakt voor de algemene markt. Klanten zijn bang dat er iets stuk gaat in de infrastructuur; dat hebben wij opgevangen met onze oplossing. Hoge beschikbaarheid, onbeperkt schaalbaar,  eenvoudig in beheer en een intuïtieve architectuur; dat zijn onze sleutelbegrippen.”

Niet zo spannend

“Maar eigenlijk is HCI niet zo spannend”, zegt het tweetal. Niet zo verwonderlijk overigens: Nutanix hakt al ruim acht jaar met dit bijltje.

“Destijds hebben we het als een appliance naar de markt gebracht; de software moet immers ergens op draaien. Maar ons intellectueel eigendom is de programmatuur; het besturingssysteem. Ons wapen is het Enterprise Cloud OS. Eigenlijk zijn wij een softwarehuis”, beklemtoont Van de Werken.

“We merken dat organisaties een multicloud-strategie ontwikkelen. Ze willen cloud-techniek toepassen in hun eigen datacenter en vervolgens bepaalde workloads laten afhandelen in meerdere public clouds. De workloads gaan naar een gedistribueerde cloud-omgeving. De bedrijven willen hun ervaring met Amazon of Azure ook in hun eigen rekencentrum”, legt Dutt uit.

“Juist in die gemengde omgeving, de Enterprise Cloud komt ons besturingssysteem volledig tot zijn recht. Dat gaat verder dan HCI”, aldus Van de Werken. “Daarom zien wij HCI ook als een eerste bouwblok en niet als eindbestemming. Daarmee lopen we voorop in de markt. Vooral omdat wij alles vanaf nul hebben ontworpen. We hebben niet iets toegevoegd aan een bestaand product, maar iets helemaal nieuw gebouwd.”

Één klik

Het open karakter siert Nutanix; het Enterprise Cloud OS draait op elk x-86 platform van de welbekende hardware vendoren die door Nutanix zijn gecertificeerd. “Bovendien maakt het ons niet uit welke hypervisor je gebruikt. We hebben onze eigen hypervisor – Acropolis – in het besturingssysteem ingebakken, maar als je die niet wilt gebruiken, dan is dat geen enkel probleem. We laten de keus aan de klant”, vertelt Dutt.

Van de Werken en Dutt komen met het voorbeeld van een bedrijf dat door een overname van een andere onderneming het automatiseringsplatform moeten aanpassen. Vaak is dat een breinbreker, een tijdrovende klus. “Soms ben je daar wel twee weken mee bezig; bij ons is het een kwestie van één keer klikken om bijvoorbeeld vijfhonderd servers toe te voegen.”

Verdieping

Zeker in het begin, maar ook nu nog, moeten de partners van Nutanix aan toekomstige klanten uitvoerig uitleggen wat de businessvoordelen voor hen zijn.. “Daarnaast is Nutanix  geen massaproduct. Ondanks dat de oplossing standaard zeer eenvoudig en intuïtief is, neemt de complexiteit toe wanneer je vanaf de virtualisatielaag erop gaat ontwikkelen en bouwen. Daarom werken we met een geselecteerde groep kundige en toegewijde partners in het kanaal”, zegt Dutt. “Dit onderstreept onze keuze voor verdieping in plaats van verbreding.”