Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2018

EU-lidstaten: 'Sociale netwerken moeten privacy beter beschermen'

EU-lidstaten willen dat sociale netwerken meer aandacht gaan besteden aan privacy. Netwerken als Facebook moeten garanderen dat persoonlijke gegevens en de privacy van Europese burgers worden beschermd.

Onlangs bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica zonder toestemming gegevens van miljoenen Facebook gebruikers heeft verzameld. Deze data is gebruikt om profielen van Amerikaanse stemgerechtigden te creëren, met als doe het stemgedrag van mensen te beïnvloeden. Op een top in Brussel hebben regeringsleiders van EU-landen zich uitgelaten over de werkwijze van het bedrijf. De leiders spreken hun zorgen uit. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Unie, stelt dat de zaak heel serieus wordt genomen. "Europese en nationale wetgeving moet worden gerespecteerd en gehandhaafd", zei Tusk volgens het ANP.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft inmiddels erkent dat Facebook fouten heeft gemaakt en heeft spijt betuigd. Ook kondigde Zuckerberg maatregelen aan om de toegang die ontwikkelaars tot data van appgebruikers hebben te beperken. In veel gevallen identificeren deze gebruikers zich namelijk via Facebook bij apps, waardoor ontwikkelaars toegang krijgen tot Facebook-gegevens van deze gebruikers.