Redactie - 22 maart 2018

''IT ging vroeger vooral over efficiency, maar nu raakt het alle bedrijfsprocessen''

''IT ging vroeger vooral over efficiency, maar nu raakt het alle bedrijfsprocessen'' image

Cloud service broker Eshgro heeft een duidelijk visie op IT. Het bedrijf, onder meer Microsoft Gold Partner, gelooft al jarenlang heilig in wat Gartner ‘Business driven IT’ noemt. IT is volgens Eshgro een vehikel voor groei en geen noodzakelijk kwaad. Het bedrijf brengt die visie in praktijk met behulp van een gepatenteerde business suite met bouwblokken. Oprichter en directeur Anton Loeffen legt uit.

Anton Loeffen vertelt vol energie over zijn kijk op IT. Op een gegeven moment maakt hij de vergelijking met het kopen van een auto. “Het merk is weliswaar voor een groot deel emotie, maar verder krijg je alleen vragen over functionaliteit. Een stationwagon of een hatchback? Tweedeurs of vierdeurs? Wel of geen leren bekleding, metallic lak en lichtmetalen velgen? En dat alles inclusief een servicecontract. Aan de hand van die keuzes wordt jouw auto in elkaar gezet. Maar die bestaat uit honderdduizend componenten waar je verder geen keuze in maakt. Je kiest niet voor een bepaald type schokdemper of carburateur. En dat gebeurt in de IT nog wel. En daarom is er nog te weinig aansluiting met de business.”

“We zijn bij dit bedrijf in 2004 begonnen met het schrijven van maatwerk software”, legt Loeffen uit. “Daarna kwamen er vragen van eindklanten die hulp wilden met infrastructuur en daarvoor nam ik mensen aan. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat we veel te veel tijd kwijt waren met recursief werk. Onder andere de auto-industrie was veel volwassener op het gebied van customization en daardoor raakte ik geïnspireerd om het anders aan te pakken.”

Bouwblokken
Eshgro ontwikkelde een model met een servicecatalogus. Die heeft het de afgelopen jaren doorontwikkeld tot een configurator die onder de naam CSB Suite zelfs is gepatenteerd. “We zijn begonnen met het maken van bouwblokken op de onderste laag, noem het de infrastructuur. Die bouwblokken hebben we vertaald in nieuwe bouwblokken voor de laag daarboven en vervolgens weer in functionele bouwblokken die de klant begrijpt. De cloud configurator stelt in een aantal stappen eenvoudige vragen aan een klant. Bijvoorbeeld over het type en de grootte van het bedrijf, wensen op het gebied van security en compliancy, over de gewenste servicegraad, de contractduur en uiteraard over software en opslag. Maar ook over de voordelen die een klant uit de samenwerking wil halen. Wil hij schaalbaarheid, voorspelbaarheid of simpelweg minder kosten? Dat is voor partners belangrijk om te weten.”

Maatwerk
De CSB Suite is maatwerk op zich. “Je werkt als partner met je eigen configuator die white labled is, met de vragen die jij wilt stellen aan je klant. Het is een vertaling van jouw intellectuele eigendom. Wij kunnen ondersteuning bieden bij het bouwen daarvan. Voor bijvoorbeeld Exact-partners is er een speciale configurator, maar ook voor partners die zich specialiseren in hybrid cloudoplossingen of die er telecom in op willen nemen. De IT-partner of de IT-afdeling kan precies zien wat er is aangevraagd en de klant kan op elk moment eenvoudig aanpassingen maken en weet steeds precies wat de kosten zijn.”

“Ons platform is eigenlijk te splitsen in twee elementen: productie en innovatie”, verduidelijkt Loeffen. “Het innovatiegedeelte zorgt ervoor dat partners of IT-managers nog steeds met hun vingers aan de knoppen kunnen zitten. Het productiegedeelte is het deel waarin de klant werkt, met alle zekerheden die hij wil op het gebied van continuïteit, security, beschikbaarheid en legacy.”

Legacy
Eén van de bijzondere kenmerken van Eshgro is dat het legacy-applicaties naar de cloud brengt. “De klant houdt de licentieverplichting, maar alle andere zorgen en kosten stoppen we in een pay-per-use model waardoor alles schaalbaar en voorspelbaar wordt. Daardoor kan de CFO de hele oplossing ontwerpen zonder dat hij IT hoeft te begrijpen. Dát is business driven IT. We merken dat na onze uitleg bijna iedereen ervoor kiest om alles in de cloud te zetten, met vaak wel bepaalde applicaties in een private cloud. Qua security en compliancy is het meestal beter om het in onze cloud te zetten dan het op locatie te houden.”

Partners
Lange tijd had Eshgro een direct model, maar de laatste paar jaar hebben partners een belangrijke rol gekregen. En dat bevalt Loeffen uitstekend. “Maar we zijn wel selectief. Partners moeten ons kunnen vertellen waar ze verstand van hebben, en ‘IT in het algemeen’ is daarbij niet het antwoord dat we zoeken. Dat kan gaan om verticale kennis, of bijvoorbeeld om IP, om lokaal beheer of devices. We doen nu alles via partners. We gaan wel direct de markt op en zorgen voor leads, maar daar betrekken we vervolgens een partner bij.”   

GDPR
Eshgro krijgt veel vragen over GDPR, een typisch onderwerp aan de businesskant van IT. Loeffen: “Je moet je gaan afvragen hoe je met data omgaat. Onze cloud is daar heel geschikt voor omdat alles al is ingericht. We hebben hier bovendien twee mensen in dienst die vanuit een juridisch oogpunt fulltime bezig zijn met compliancy. We hebben op dat gebied sterk geïnvesteerd en daar profiteren we nu van. Alles wat er de afgelopen tijd rond security is gebeurd zorgt ervoor dat IT-managers ook de behoefte zien om innovatie en productie te scheiden.”

Competitief
“IT ging vroeger vooral over efficiency, maar nu raakt het alle bedrijfsprocessen”, sluit Loeffen af. “Als je IT niet op orde is, ben je niet meer competitief. Vraag je als IT-manager dus niet af of het efficiënt loopt, maar of je jezelf met je bedrijf nog strategisch kunt onderscheiden. Gelukkig zie ik de trend dat er steeds meer IT-managers zijn die dat begrijpen, en dat is overigens niet per se alleen de jongere generatie.”
“Als je als IT-manager tachtig procent van je tijd bezig bent met het beheer van het platform, met incidenten en veranderingen, dan is er iets mis. Dat moet twintig procent zijn, zodat je tachtig procent van de tijd kunt besteden aan innovatie. Met die transformatie willen wij bedrijven helpen.”