Wouter Hoeffnagel - 23 maart 2018

Nederlandse mobiele markt met 4,4% gekrompen

De Nederlandse mobiele markt is in 2017 met 4,4% gekrompen tot 4,5 miljard euro. Deze daling is volgens marktspelers vooral te danken aan de impact van regulering, prijsdruk en concurrentie. Vodafone laat de grootste daling in jaaromzet zien en verliest daarmee marktaandeel, terwijl Tele2 zich onderscheidt met een omzetstijging. Tele2 blijft de kleinste speler op de markt.

Dit blijkt uit cijfers van Telecompaper. De impact van regulering, voornamelijk RLAH en verlaging van afwikkeltarieven, werd in 2017 gevoeld. Deze zorgde naar schatting voor een omzetdaling van zo’n EUR 130 miljoen. Daarnaast spelen in 2017 zaken als druk en concurrentie in zowel de consumentenmarkt als de B2B-omgeving, lagere buiten-de-bundelomzet en groei van SIM-only en dus minder maandelijkse opbrengsten.

Alleen Tele2 gegroeid

De mobiele netwerkoperators behaalden samen een jaaromzet van 4,5 miljard euro. Tele2 was de enige die groei liet zien: 29% op jaarbasis. De relatieve nieuwkomer blijft de kleinste van de vier MNO’s, maar wist z’n marktaandeel met ruim een% te vergroten naar 5,1% in 2017.

Van de drie andere operators liet Vodafone (inclusief de mobiele omzet van Ziggo) de grootste omzetdaling uit mobiele diensten zien. Deze daalde met 10,1%. De operator verloor als enige MNO marktaandeel en kwam uit op 30,6%. KPN liet de minste daling zien (3,0%) waardoor het zijn marktleiderschap uitbreidde naar een aandeel van 43,1%. De omzet van T-Mobile daalde met 4,4% op jaarbasis en de operator bleef stabiel met een marktaandeel van 21,1%.

Omzet daalt naar 4,2 miljard euro in 2022

Op basis van de resultaten uit het vierde kwartaal en de huidige marktinvloeden heeft Telecompaper zijn verwachting voor de komende vijf jaar bijgesteld. Naar verwachting zal de mobiele markt in Nederland in 2018 met 2 tot 3% krimpen naar een omzet van 4,4 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht verder dat in de periode 2017-2022 de markt nog steeds licht zal krimpen, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,3%, tot een omzet van rond de 4,2 miljard euro in 2022.

Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie en prijsdruk niet zal afnemen, ook niet met de mogelijke fusie van T-Mobile en Tele2. Deze fusie moet nog worden goedgekeurd. De groei van de omzet uit data en extra diensten is onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit spraak en sms volledig te compenseren. Een andere belangrijke negatieve factor die nog steeds van invloed is, is regulering – met de nieuwe voorgestelde MTA-tarieven (afwikkeltarieven) van toezichthouder ACM en RLAH (al zal deze minder zijn). Ook de transparantie van mobiele kosten en de druk op de ARPU vanwege het combineren van mobiele diensten met vaste diensten spelen een rol.

Groei van mobiel dataverkeer versneld

"Mobiel dataverkeer blijft qua volume met dubbele cijfers groeien en de verwachting is dat het zal versnellen gezien de opkomst van steeds grotere databundels met zelfs unlimited dataplannen," stelt Research Analist Alejandra van de Roer, auteur van het Dutch Mobile Operators rapport. "Operators worstelen ook met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten. De sterke concurrentie en focus op multi-play pakketten laten hier ook weinig ruimte voor."

Daarnaast zal vanaf het eerste kwartaal van 2018 is de nieuwe regelgeving (IFRS 15)in werking treden. Alle aanbieders moeten alle toestelopbrengsten (ook de maandelijks terugkerende inkomsten) uit de vergelijking halen en niet meer bij de omzet uit mobiele diensten rapporteren. Hierdoor zullen ARPU's enkel en alleen mobiele diensten behelzen en meer richting die van Tele2 dalen, die dit al doet sinds het begin dat het in Nederland als MNO rapporteert.