Cruciale data verzamelen op de Zuidpool

21-03-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

Cruciale data verzamelen op de Zuidpool

In de 107 jaar die zijn verstreken sinds de eerste succesvolle Zuidpoolexpeditie van Roald Amundsen zijn poolreizen uitgegroeid van een gewaagde onderneming tot een cruciale maatregel om inzicht te krijgen in de manier waarop onze planeet verandert.

Op 11 januari voltooiden de beroemde Britse poolreiziger Robert Swan, zijn zoon Barney en Chris Powell, de chief marketing officer (CMO) van Commvault, de allereerste expeditie naar de Zuidpool waarbij louter gebruik werd gemaakt van duurzame energie.

Tijdens de acht weken lange reis te voet naar de Zuidpool, die meer dan 965 kilometer in beslag nam, maakten de poolreizigers gebruik van geavanceerde technologieën die door NASA waren ontwikkeld. Deze zijn robuust genoeg om in de meest onherbergzame omgevingen op aarde te worden gebruikt. Het doel was om te onderzoeken of deze technologieën konden worden ingezet voor bemande missies naar mars, waar sprake is van vergelijkbare klimaatomstandigheden.

De missie van de 2041-organisatie van Robert Swan is om overheden, docenten, voorlichters, investeerders en burgers te inspireren om op concrete en meetbare wijze voor verandering te zorgen in de manier waarop we over energie nadenken, energie gebruiken en de wetgeving rond energie vormgeven. Het specifieke doel van de expeditie, de South Pole Energy Challenge (oftewel SPEC), was het realiseren van de ambitie van de Overeenkomst van Parijs van 2016 (het VN-akkoord over klimaatverandering) om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden boven het pre-industriële niveau.

Deze expeditie was in diverse opzichten uniek. Het was de eerste expeditie die alleen gebruikmaakte van hernieuwbare energie. Robert en Barney Swan waren het eerste vader-zoon-duo dat de Zuidpool wist te bereiken. En Chris Powell was de eerste CMO die dat deed (voor zover we weten, tenminste).

Net als met alle expedities naar Antarctica werd het SPEC-team voor de nodige uitdagingen gesteld. Op 14 december, halverwege de reis, daalde het tempo tot minder dan 10 zeemijlen per dag. Teamleider Robert Swan nam daarop de moeilijke beslissing om terug te keren naar het basiskamp Union Glacier, zodat de rest van het team zich sneller kon verplaatsen en de Zuidpool kon bereiken voordat het seizoen ten einde kwam en de omstandigheden verslechterden.

Robert herenigde zich echter met het team toen het de 89e breedtegraad bereikte om het de laatste 96 kilometer van de expeditie te vergezellen: hetzelfde punt waarop Powell zich bij de groep schaarde.

“Dit was de South Pole Energy Challenge, niet de Robert Swan Challenge. En helaas wist Antarctica me voor het eerst te verslaan. Toch hoop ik dat de expeditie tot de verbeelding van mensen heeft gesproken en de aandacht heeft gevestigd op het probleem van klimaatverandering en de noodzaak om bronnen van hernieuwbare energie sterker te omarmen”, zegt Swan.

“Het feit dat de expeditie werd gesponsord door grote namen als Shell, Samsung, Toyota, Patagonia en Commvault laat zien dat de waarden waar 2041 voor staat worden gedeeld door grote ondernemingen. Dat geeft mij de hoop dat we onze doelstelling kunnen realiseren om voor een verandering te zorgen in de manier waarop we energie gebruiken”, aldus Swan.

“We zijn geïnteresseerd in goede doelen, en wat is een nobeler en belangrijker doel dan het beschermen van onze planeet, zodat die behouden blijft voor toekomstige generaties?”, zegt Powell. “Toen ik Robert voor het eerst hoorde praten, werd ik gegrepen door de romantiek en het educatieve belang van de South Pole Energy Challenge. Dus toen hij me persoonlijk uitnodigde om zijn team te vergezellen tijdens de laatste 96 kilometer van de reis naar de Zuidpool kon ik onmogelijk weigeren.”

“Het was een voorrecht om aan deze expeditie deel te nemen. We hebben Robert en zijn 2041-organisatie voorzien van technologie voor de veilige opslag van alle audio en video en beelden die zijn vastgelegd tijdens de 965 kilometer lange expeditie. Daarmee leveren we een bescheiden bijdrage aan een belangrijk verhaal dat begon met de heroïsche poolexpedities van Scott en Amundsen in het begin van de vorige eeuw”, aldus Powell.

Door: Rens Koopman (foto), country manager Benelux bij Commvault

Terug naar nieuws overzicht

Tags

energy, Storage