Tweederde van de grote bedrijven zet in op de hybride cloud

20-03-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Tweederde van de grote bedrijven zet in op de hybride cloud

Bijna tweederde van de grote bedrijven heeft een een strategie of pilotprogramma voor een hybride cloud. Deze bedrijven beheren hun diverse cloudomgevingen momenteel op verschillende manieren. Slechts 16 procent zijn van plan één enkele cloudomgeving te gebruiken voor wat ze nodig hebben. Meer dan 80 procent van de bedrijven zetten hun workloads op een combinatie van verschillende cloudoplossingen zonder volledig geïntegreerde of volledig geformaliseerde interacties tussen deze omgevingen. Dit multi-cloudmodel wordt beschouwd als de norm voor hun IT-infrastructuur. De invoering van hybride cloud gaat nog een stap verder en creëert een omgeving met een hoge mate van interoperabiliteit en geïntegreerd beheer.

Dit blijkt uit onderzoek van NTT Communications Corporation (NTT Com), de ICT-oplossingen en internationale communications tak van de NTT-groep. Het Pan-European Hybrid Cloud Report werd uitgevoerd door onderzoeksbureau 451 Research in opdracht van NTT Com en in samenwerking met Dell-EMC. Meer dan 1.500 CIO’s en IT managers van grote ondernemingen in alle belangrijke verticale industrieën inclusief financial services en verzekeringen, productie, retail, professionele diensten, distributie en logistiek, in 14 Europese landen werden ondervraagd.

84% zet multi-cloudomgevingen in

Uit het onderzoek blijkt dat multi-cloudomgevingen inmiddels door 84 procent van de bedrijven worden gebruikt. Bedrijven kiezen vooral voor dergelijke omgevingen vanwege de ervaren snelheid, kosten- en agilityvoordelen. De overstap naar hybride cloud blijkt de meest voor de hand liggende route. Ongeveer 63 procent van de ondervraagde bedrijven heeft nu een formele strategie of pilot voor hybride cloud. Tot de voordelen die worden nagestreefd, behoren snellere implementatie, verbeterde business agility en kostenbesparing

Het omzetten van legacy-workloads uit hun huidige omgeving 'as-is' of 'after refactoring' is de grootste drijfveer - 44 procent - waardoor bedrijven kiezen voor een private cloud. Data security, privacy en wettelijke verplichtingen, waaronder bezorgdheid over de Europese dataprivacywet GDPR, bepalen de locatie van hybride cloud data en 45 procent van de bedrijven beschouwt security en compliance van cruciaal belang voor hun hybride cloudplannen.

Wat wordt uitbesteed?

Circa 23 procent van de ondervraagde bedrijven noemden de migratie, onboarding en het management van cloud workloads op de hybride cloud de belangrijkste zaken om uit te besteden aan externe aanbieders. Managed security, networking en value-add services zijn de drie belangrijkste manieren waarmee bedrijven de uitdagingen op het gebied van identity, compliance en connectiviteit van hybride clouds willen aanpakken.

Ongeveer 48 procent van de grote en multinationals zullen de hybride cloud van Azure Stack gaan gebruiken om hun bestaande legacy-omgevingen te complementeren of om als een strategische gateway te dienen voor IT ‘as-a-service’ delivery, daarbij geholpen door hun cloud providers .

Flexibiliteit verbeteren

Er zijn veel redenen voor de toegenomen interesse voor hybride cloud, volgens Rene Verschoor, Country Manager van NTT Communications. "Een van de belangrijkste zakelijke redenen is de wens om de inzetbaarheid van applicaties en services te versnellen om zodoende de flexibiliteit te verbeteren. Tegelijkertijd brengt dit uitdagingen met zich mee, waaronder security management, operationele complexiteit en legacy migratie. "

En hoewel bedrijven in-house middelen kunnen gebruiken om deze doelen te bereiken, zullen velen niet in staat zijn om dit te doen, benadrukt de studie. "Cloudaanbieders zullen een ??cruciale rol spelen wanneer bedrijven voorrang geven aan workloadmigratie, onboarding en multi-cloudmanagement services door outsourcing van infrastructuur en applicatie beheer aan service providers," voegde Verschoor toe.

Tussenstap naar volledig hybride cloud

"Multi-cloud wordt vaak beschouwd als een tussenstap naar een volledig hybride cloud-architectuur. Meer dan 80 procent van de ondervraagden gebruikt nu multi-cloudomgevingen, met een variërende mate van integratie, migratie en interactie tussen deze omgevingen. Misschien nog belangrijker is dat ongeveer een kwart van de bedrijven al een vorm van hybride cloud gebruikt op basis van naadloze levering van IT-functies over meerdere cloudomgevingen ", verklaarde Liam Eagle, Research Manager, Voice of the Enterprise: Cloud, Hosting & Managed Services, 451 Research.

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in het Pan-European Hybrid Cloud Report

Terug naar nieuws overzicht
Cloud