Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2018

Spaanse boete van 600.000 euro voor WhatsApp en Facebook wegens privacyschending

WhatsApp en moederbedrijf Facebook krijgen in totaal 600.000 euro aan boetes opgelegd door de Spaanse privacywaakhond Agencia Española de Protección de Datos (AEPD). De waakhond stelt dat de bedrijven misbruik hebben gemaakt van persoonlijke gegevens van gebruikers.

WhatsApp werd in 2014 door Facebook overgenomen, waarbij Facebook beloofde gegevens van WhatsApp-gebruikers niet te zullen delen met het nieuwe moederbedrijf. In augustus 2016 maakte Facebook echter bekend dat deze gegevens wel degelijke zouden worden gedeeld. Om dit mogelijk te maken wijzigde Facebook de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp. Gebruikers moesten deze voorwaarden accepteren indien zij gebruikte wilden blijven maken van WhatsApp.

Geen expliciete toestemming

De AEPD stelt nu dat gebruikers onvoldoende zijn geïnformeerd om expliciet toestemming te kunnen geven voor het delen van hun persoonlijke gegevens met WhatsApp. Daarnaast werd gebruikers niet de mogelijkheid geboden aan te geven dat zij geen data met Facebook wilden delen. De gegevens zijn echter wel gebruikt door Facebook. De AEPD stelt dat Facebook hiermee zowel de Spaanse als Europese privacywetgeving heeft overtreden.

De waakhond spreekt van een ernstige schending van de privacy van gebruikers door WhatsApp en Facebook. Zowel WhatsApp als Facebook krijgen daarom een boete van 300.000 euro opgelegd. WhatsApp krijgt de boete wegens het delen van gegevens met Facebook zonder dat gebruikers hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Facebook krijgt de boete opgelegd wegens het gebruik van deze gegevens voor eigen doeleinden, zonder dat gebruikers hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven.