Trump blokkeert overname van Qualcomm door Broadcom
13-03-2018 | door: Witold Kepinski

Trump blokkeert overname van Qualcomm door Broadcom

Preseident Trump heeft een order getekend ter voorkoming dat het in Singapore gevestigde Broadcom het Amerikaanse Qualcomm overneemt omdat dit nationale veiligheidsproblemen zou kunnen veroorzaken. Broadcom en Qualcomm moeten nu snel schriftelijk bevestigen aan de Commissie buitenlandse investeerders in de Verenigde Staten (CFIUS) dat zij alle stappen hebben ondernomen om de fusie op te heffen.

Trump schreef in de presidentiële order er geloofwaardig bewijs is dat Broadcom's voorstel om Qualcomm over te nemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dreigt te schaden.

Broadcom wil het in San Diego gevestigde Qualcomm te kopen voor 121 miljard dollar. De raad van bestuur van Qualcomm verwierp unaniem dit voorstel. Trump schreef in zijn afwijzing van de acquisitie van Qualcomm: "De voorgestelde overname van Qualcomm door de koper is verboden en elke substantieel gelijkwaardige fusie, overname of overname, ongeacht of deze direct of indirect is, is ook verboden."

Trump schreef ook dat de 15 door Broadcom voorgestelde kandidaten als kandidaten voor de raad van bestuur van Qualcomm gediskwalificeerd worden en geen directeur van Qualcomm kunnen worden.

Broadcom begon in Californië als spin-off van HP en het bedrijf heeft nog altijd zijn administratief hoofdkwartier in het Californische San Jose. Maar het bedrijf werd in 2016 overgenomen door Avago Technologies uit Singapore, dat zichzelf nadien omdoopte tot Broadcom. De hoofdzetel zit dus in Singapore, met een co-hoofdkwartier in de VS.

Broadcom was al bezig om zijn hoofdkwartier volledig naar de VS te halen en om politici en regulatoren gunstig te stemmen wordt dat proces door de overname versneld. Maar dat mocht niet baten. Zowel Trump als CFIUS, het Committee on Foreign Investment in the United States, willen de overname blokkeren.

Forbes merkt daarbij op dat het om een vreemde beslissing gaat gezien Singapore een belangrijke economische en militaire partner van de VS is. Bovendien wordt Broadcom grotendeels geleid door Amerikanen of mensen die in de VS zijn opgeleid.

Wie er voorlopig wel bij vaart is concurrent Intel. Die verloor het afgelopen decennium sterk aan Qualcomm omdat die laatste de mobiele markt quasi domineert. Via anonieme bronnen liet het, eveneens Amerikaanse, bedrijf zich pas nog ontvallen dat het zelf een bod om Qualcomm overweegt om te voorkomen dat Broadcom en Qualcomm een te grote concurrent zouden vormen voor Intel.

Door Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

 

Terug naar nieuws overzicht