SD-WAN zorgt voor security en connectiviteit naar de cloud

14-03-2018 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

SD-WAN zorgt voor security en connectiviteit naar de cloud

Niet alleen een goede beveiliging, maar ook goede connectiviteit, dat zijn twee cruciale ingrediënten voor elke IT-omgeving in de cloud. Steeds meer organisaties plaatsen delen van die IT-omgeving in een cloud. Aan goede beveiliging alleen heb je dan niet genoeg, je moet ook in staat zijn  om bij je cloud-omgeving te komen, meent Alain Luxemburg, territory manager Nederland van Barracuda Networks. Barracuda heeft beide ingrediënten gebundeld in zijn portfolio voor Microsoft-oplossingen die via cloud-platform Azure worden geleverd.

Security is al complex genoeg. Wanneer een organisatie dan besluit om van on premise naar cloud over te stappen - of dat nu een private, publieke of hybride vorm is – dan komt daar nog bij dat je altijd een goede verbinding moet hebben. Want ook een cloud draait uiteindelijk ergens ter wereld in een fysiek datacentrum. Internetconnectiviteit moet in feite even goed beschikbaar zijn als water of elektriciteit, het is een vitaal onderdeel van de business continuity. Maar voor resellers kan het nog lastig zijn om de diverse elementen uit deze mix te bundelen en zo voor organisaties een overstap naar de cloud te faciliteren.

Barracuda Networks denkt deze problematiek aan te pakken door resellers oplossingen aan te bieden waarin dit allemaal al verweven zit. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar toegewerkt naar een gefocust, samenhangend portfolio op security-gebied, zoals netwerk security, backup en archivering. De modules waaruit het portfolio van Barracuda bestaat, vallen in drie segmenten: preventie, detectie en recovery. Eenvoud in gebruik staat hier centraal, zowel voor de reseller als de eindklant. Wie eenmaal met één onderdeel van het Barracuda-portfolio werkt, moet zonder problemen in staat zijn om met een uitbreiding om te leren gaan.

Intensieve samenwerking met Microsoft

Microsoft is één van de grotere spelers in de cloud, zowel met oplossingen zoals Office 365, als met zijn Azure cloudinfrastructuur. “Office 365 is een van de grootste succesnummers van Microsoft,” stelt Alain Luxemburg, territory manager Nederland van Barracuda Networks. “Maar voor veel resellers is zich onderscheiden met Office 365 niet eenvoudig, omdat het zo veel geleverd wordt. Barracuda werkt echter al jaren intensief samen met Microsoft op security-gebied. Voor toepassingen, ook voor toegang tot Azure. Daarmee kunnen we resellers de mogelijkheid bieden om zich bij – potentiële – klanten wel te onderscheiden en zo extra omzet te realiseren.”

De samenwerking tussen Barracuda is de afgelopen jaren op cloud-gebied uitgebreid.  “Zo zijn oplossingen als antispam, e-mail security en archivering van Barracuda geïntegreerd met Office 365 en waren wij de eerste partij met een firewall-oplossing in Azure,” vertelt Luxembourg. “Daarnaast bieden wij met ons TINA VPN-protocol organisaties  van de best mogelijke connectiviteit. Minimale latency, of automatisch overschakelen en prioriteit geven aan bepaald verkeer wanneer men onverwachts moet overschakelen op een backup-verbinding.”

Tina beschermt dataverkeer

Barracuda gebruikt voor zijn firewalls ook de technologie van een in 2009 overgenomen aanbieder van SD-WAN. Dit:  Tina VPN protocol is inmiddels geïntegreerd in de Barracuda NextGen F-Series Firewalls en beschermt onder meer het verkeer tussen deze firewalls. Om te schetsen wat voor functionaliteiten hiermee onder meer mogelijk zijn, geeft Luxembourg het voorbeeld van een grote financiële instelling die een beter beheer wilde van de internetverbindingen met en tussen een groot aantal locaties.

“Niet alleen konden wij de bank helpen met centraal beheer van elke verbinding van en naar elk kantoor en elke geldautomaat. Het was ook mogelijk om maatwerk te bieden bij encryptie. Niet elk soort dataverkeer is even belangrijk en minder encryptie betekent al snel behoorlijk minder capaciteitsgebruik bij de hoeveelheden waar het bij deze organisatie om ging.”

Connectiviteit noodzaak in cloudtijdperk

De bescherming van dataverkeer is, zoals gezegd, niet langer de enige prioriteit. Het oplossen van connectiviteitsproblemen is dat ook bij business continuity. Een minuut geen toegang tot op Azure draaiende systemen of toepassingen heeft tegenwoordig veel meer impact dan een uur zonder internet een decennium geleden.

Hoe goed een internetverbinding ook is, er kan altijd iets mis gaan. Handmatig een probleem vinden in de huidige complexe, vaak virtueel opgedeelde netwerken is echter een hels karwei. Automatiseren van functies zoals routeren en prioritiseren is een logische stap. Barracuda heeft deze functionaliteit eerst ontwikkeld voor een specifieke klant en daarna doorontwikkeld, zodat het nu eveneens een integraal onderdeel kan vormen van elke module die resellers afnemen.

“Om ook hier een voorbeeld te geven: als een organisatie met twee internetverbindingen werkt – een dedicated verbinding voor belangrijk verkeer en een gewone internetverbinding voor bijvoorbeeld mail – kan het gebeuren dat de dedicated verbinding wegvalt. Met onze technologiekan de gewone verbinding automatisch voorzien worden van encryptie en andere beveiliging, zodat hier prioriteitsverkeer over heen kan terwijl minder belangrijk verkeer tijdelijk beperkt of geen capaciteit krijgt.”

Drempelvrees weghalen

Volgens Luxembourg zijn dergelijke mogelijkheden noodzakelijk om de nog grote groep organisaties met cloudvrees ervan te overtuigen dat gevaren zoals minder goede security en wegvallende connectiviteit vooral denkbeeldig zijn. Of dat men gefaseerd kan overstappen. Negen van de tien organisaties die beginnen met office 365, is hier achteraf tevreden over. Dan is een volgende stap naar toepassingen in Azure plaatsen al minder groot.

“Wij helpen resellers hier awareness te creëren. Via case studies zoals bij Unit 4, Aevitae (zie kader, red.) en Humanitas laten we onafhankelijke partijen aan het woord. We verzorgen webinars, gaan naar organisaties toe voor een presentatie, desnoods 20 minuten tijdens de lunch. Daarmee willen we niet meteen plat verkopen. Het is belangrijker om eerst die drempelvrees weg te halen en daarmee onze kanaalpartners te ondersteunen. Daarnaast verandert het cloudlandschap steeds sneller. Waar Microsoft vroeger misschien elk halfjaar met een update kwam, gebeurt dat via de cloud nu dagelijks. Dat kan lastig bij te houden zijn. Ook daar bieden we partners ondersteuning.”

Volgens Luxembourg stappen inmiddels steeds meer organisaties over de drempel naar de cloud heen. “Natuurlijk is er nog een grote groep die het nog niet durft. Maar we zien  een versnelling, zeker in de afgelopen vier tot zes maanden. We verwachten dan ook dat dit de komende tijd voor onze Nederlandse kanaalpartners flink wat nieuwe mogelijkheden met zich mee zal brengen.”

Klantcase Aevitae

De Nederlandse verzekeraar Aevitae zet firewalls van Barracuda in om een goede beveiliging te realiseren voor toepassingen die draaien op het Azure-cloudplatform van Microsoft. De verzekeraar kreeg in 2016 zo'n zes miljoen claims binnen op een digitale manier en vindt een goede beveiliging hiervoor een must. Het vond de bestaande firewall-toepassingen echter onvoldoende om het dataverkeer binnen zijn hybride cloud - deels on premise, deels Azure - te beschermen. Microsoft beval toen zelf de NextGen F-serie firewall van Barracuda aan. Aevitae had zelf geen leverancier die de firewall kon leveren, maar kon gebruik maken van een premium partner van Barracuda. Deze drie partijen hebben vervolgens gezamenlijk een beveiligingsraakwerk ontworpen en uitgerold om de doelen van Aevitae te realiseren: om een naadloze end-to-end databeveiliging.

Door: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht
Security