SAP erkent onregelmatigheden en aanwijzingen van wangedrag in Zuid-Afrika
12-03-2018 | door: Witold Kepinski

SAP erkent onregelmatigheden en aanwijzingen van wangedrag in Zuid-Afrika

Duitse ERP-gigant SAP heeft onregelmatigheden en aanwijzingen van wangedrag toegegeven in zijn Zuid-Afrikaanse vestiging rond corruptie met betrekking tot deals in de publieke sector ter waarde van bijna 50 miljoen dollar, zo meldt The Register.

Het onderzoek, geleid door advocatenkantoor Baker McKenzie, begon in juli 2017 na beschuldigingen rond mogelijke corruptie rond de Gupta-gerelateerde bedrijven. De familie Gupta staat bekend om zijn sterke banden met Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma. Het onderzoek concentreerde zich op zes contracten die SAP had gewonnen bij de staatsspoorwegen en elektrische bedrijven Transnet en Eskom.

De onderzoek bevestigde dat SAP betalingen deed aan aan Gupta gelinkte bedrijven, samen met aanwijzingen voor wangedrag in het beheer van Gupta-gerelateerde derden en 'onregelmatigheden' in de naleving door de Zuid-Afrikaanse biz van SAP's complianceprocessen. Er was geen bewijs dat SAP rechtstreeks contact had met iedereen in de Gupta- of Zuma-families, maar de grootste zorg was de tussenpersoon Santosh Choubey van Gupta.

SAP stelt orde op zaken en heeft de managing director en chief financial officer exit gestuurd. Het Duitse team zei ook dat het het juridische compliance-personeel in de Zuid-Afrikaanse regio een boost gaf, en dat het meer checks-and-balances introduceerde - inclusief audits - op verkoopagenten en wederverkopers met toegevoegde waarde wereldwijd.

Lees meer in The Register.

Terug naar nieuws overzicht