Witold Kepinski - 08 maart 2018

'Security wordt een politiek spelletje'

'Security wordt een politiek spelletje' image

Security wordt een politiek spelletje. Dat komt omdat overheden, in het bijzonder Rusland, de Verenigde Staten, China, Noord-Korea maar ook Nederland steeds vaker gebruik maken van ervaren hackers. Dit meldt SecureLink chief research officer (cro) Eward Driehuis tijdens de Security Bootcamp in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

In een goed gevulde zaal met daarnaast stands van verschillende security leveranciers vertelde Driehuis dat aanvallen van hackers een politiek ding is geworden. Vrijwel elke staat heeft teams van hackers in dienst die bezig zijn data te ontfutselen en aanvallen uit te voeren. Goede hackers werken daarbij nauw samen met overheden. Hierbij werd Rusland vaak als voorbeeld vaak aangehaald, zoals het team van Cozy Bear en Fancy Bear. “Ervaren hackers werken voor de overheid.”

Nederland kan er ook wat van. Inlichtingendienst AIVD heeft goede hackers in dienst die bijvoorbeeld meekeken hoe Russische hackers de Amerikaanse verkiezingen probeerden te beïnvloeden.

Driehuis verwacht nog meer aanvallen via IoT devices met IP-adressen, zoals ovens en pacemakers, die dus goed beveiligd moeten worden. “Security is een politiek spelletje geworden”, aldus Driehuis. “Democratische waarden staan op spel”.

Bekijk de sfeerfoto's van de SecureLink Security Bootmap op de Facebook pagina van Dutch IT-channel.