Wouter Hoeffnagel - 08 maart 2018

Kabinet gaat in EU pleiten voor verplichte eisen voor IoT-apparaten

De Nederlandse overheid wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT) apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer bekend gemaakt op verzoek van D66. IoT apparaten worden in toenemende mate door bedrijven omarmd. Doordat de apparaten continu zijn verbonden met internet, kunnen zij worden aangevallen door kwaadwillenden. De beveiliging van de apparatuur laat vaak echter te wensen over, waardoor IoT-apparatuur de digitale veiligheid van bedrijven en consumenten in gevaar kan brengen. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, wil het kabinet daarom dat er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid.

Beter wapenen tegen cybercrime

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wijst erop dat cyberaanvallen steeds geavanceerder en moeilijker te verslaan zijn. Verhoeven stelt dan ook dat we ons beter moeten wapenen tegen dergelijke aanvallen, waarvoor harde en verplichte eisen nodig zijn. Verhoeven noemt het dan ook terecht dat het kabinet zich hier binnen Europa hard voor gaat maken.

Nederland is digitaal niet veilig. Dat lieten de DDoS aanvallen opnieuw zien. Digitale veiligheid is ook in je huis belangrijk. Producenten bezuinigen nu vaak op de beveiliging van hun apparaten en is er sprake van onduidelijke handleidingen, standaardwachtwoorden en slechte versleuteling. Verhoeven: “Binnen enkele seconden kunnen slecht beveiligde apparaten zoals webcams, ijskasten en thermostaten, die zijn aangesloten op het internet, gehackt worden. Dat moet anders en daar zijn deze eisen voor nodig.”

Cyberveiligheid

De Europese Commissie kwam onlangs met een voorstel voor vrijwillige standaarden voor internet-of-things apparaten, maar veel cybersecurity experts adviseren verplichte eisen te stellen. Op verzoek van D66 gaat het kabinet daar nu in de Europese Raad voor pleiten. Verhoeven: “Het is leuk, een thermostaat, koffiezetapparaat, camera, tandenborstel of barbiepop met een internetverbinding maar het is vaak niet veilig. Makkelijk te hacken dus en zo kan een apparaat onderdeel worden van een DDoS-aanval. Harde eisen voor wat betreft de cyberveiligheid van apparaten zijn nodig om ons te wapenen tegen digitale aanvallen.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024