'Bijna een derde van alle websites is met WordPress gemaakt'
05-03-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

'Bijna een derde van alle websites is met WordPress gemaakt'

Een onderzoek heeft bevestigd dat zo'n 30 procent van de websites met weblog-software van WordPress is gemaakt. Toch zijn er ook beveiligingszorgen omtrent het populaire CMS.

Dit blijkt uit cijfers van marktanalysewebsite W3tech. De onderzoekers analyseerden de tien miljoen meest bezochte websites via Alexa, en kwamen zo tot de bevinding. Onder de content management systemen (CMS) heeft WordPress een marktaandeel van 60 procent. Joomla en Drupal, de tweede en derde populairste tools, hebben elk een aandeel van respectievelijk 3,1 procent en 2,2 procent.

'Ieder CMS heeft specifieke kenmerken'

Volgens W3tech kon de oorsprong van de website achterhaald worden aan de hand van een aantal specifieke kenmerken. Elk CMS heeft bijvoorbeeld een eigen gebruik van http-headers en herkenbare toepassingen van HTML, CSS en JavaScript-code. Het is belangrijk om de nuance te maken dat meer dan de helft van de website nog steeds zonder een weblogtool werd gebouwd. Ook herkent W3tech ook niet elk CMS dat in omloop is.

Het open-source-platform WordPress, dat 15 jaar geleden werd opgericht, heeft een grote opmars gemaakt. Zo is WordPress inmiddels verkrijgbaar via twee verschillende vorken: een volledig gratis versie en een betaalde variant die extra features biedt.

Doelwit

Tegelijkertijd is niet alles rozengeur en maneschijn voor websites die op WordPress draaien. Het platform kampt steeds meer met problemen die veroorzaakt worden door plug-ins. Deze plug-ins kunnen worden gebruikt om allerlei handige features toe te voegen aan hun website. Vaak zijn plug-ins op WordPress echter verouderd, waardoor websites die van de codes gebruik maken het risico nemen om slachtoffer te worden van cyberaanvallen.

Een onderzoek van het analysebureau Sucuri Remediation Group toont aan dat WordPress-websites vandaag een belangrijk doelwit vormen. Van de 8.000 geïnfecteerde websites die de analisten in een kwartaal onderzochten, bleek 74 procent van WordPress afkomstig te zijn. Verder waren ook Joomla (17%) en Magento (6%) een opvallend slachtoffer.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht