Wouter Hoeffnagel - 05 maart 2018

Security blijft bron van zorgen bij IoT projecten

Security blijft het belangrijkste zorgenpunt voor IT-professionals bij de uitrol van Internet of Things (IoT) projecten binnen hun organisatie. Meer dan de helft van de IT-professionals noemt security de belangrijkste prioriteit bij IoT projecten.

Dit blijkt uit het Voice of the Enterprise: Internet of Things onderzoek van onderzoeksbureau 451 Research. "De aard van IoT implementaties maken hen moeilijk te beschermen tegen cyberaanvallen", legt Brian Partridge, Research Vice President voor Internet of Things bij 451 Research, uit. "Naarmate industriƫle apparatuur in toenemende mate wordt verbonden met het internet voor dataverzameling en analytics, stellen bedrijven zich bloot aan de complexe wereld van security inbraken. IoT projecten zitten vaak op de grens het informatietechnologie (IT)- en operationele technologie (OT)-domein, die onafhankelijk van elkaar al worstelen met de beveiliging tegen interne en externe dreigingen. Indien deze domeinen samenkomen door IoT, kan het aanvalsoppervlak exponentieel groeien."

451-research-iot-projecten-prioriteiten-2018.png

Risico's ten opzichte van winst

Het onderzoeksbureau wijst erop dat sommige bedrijven bewust terughoudend zijn met de implementatie van het IoT, aangezien zij de risico's hiervan te groot vinden ten opzichte van de potentiƫle winst die zij kunnen realiseren. Voor bedrijven die wel IoT projecten uitvoeren, blijft security een topprioriteit. Zorgen rond de security van IoT implementaties zijn voor 58% van de bedrijven reden te kiezen voor een commercieel IoT platform. Andere veelgenoemde redenen zijn de technische ondersteuning die dergelijke platformen bieden (57%) en twijfels over het rendement op de lange termijn (47%).

451 Research wijst ook op het eerder uitgevoerde IoT Workloads onderzoek. Onderzochte bedrijven gaven hierbij aan dat met name de zwakke authentificatie van IoT endpoints zoals sensoren en netwerkmodules hen zorgen baren (64,3%), evenals onbeveiligde zakelijke IoT applicaties (63%) en kwetsbaarheden in de wijze waarop eindgebruikers toegang krijgen tot IoT apparaten en applicaties.