Omzet van IT-dienstverleners met 6,1% gestegen
03-03-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Omzet van IT-dienstverleners met 6,1% gestegen

De omzet van IT-dienstverleners is in 2017 met 6,1% gegroeid. Hiermee groeit de omzet van IT-dienstverleners harder dan de omzet van de gemiddelde zakelijke dienstverlener, die zijn omzet met 5,8% zag stijgen. De IT-dienstverlening omvat diensten als computerprogrammering en -advisering en web hosting, maar ook de levering en installatie van onder andere softwareapplicaties en IT-infrastructuur.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het is het vierde jaar op rij dat de omzet van IT-dienstverleners is gestegen. In het eerste kwartaal zagen IT-dienstverleners hun omzet met 4,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder stijgen, gevolgd door een stijging van 5,8% in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal van 2017 was de omzetstijging met 6,3% het hoogst. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 6,1% ten opzichte van dezelfde een jaar eerder. Ook de prijzen voor IT-dienstverlening zijn sinds het eerste kwartaal van 2017 gestegen. In 2016 daalden de prijzen gemiddeld nog ten opzichte van een jaar eerder.

Positieve verwachtingen

De verwachtingen van IT-dienstverleners zijn net als in de afgelopen kwartalen positief. In het eerste kwartaal van 2018 verwacht per saldo 28% van de ondernemers een omzetgroei te realiseren. 34% verwacht daarnaast zijn personeelsbestand uit te breiden, terwijl 16% een verbetering van het economisch klimaat voorziet. 27% verwacht hogere tarieven te gaan hanteren. Voor alle indicatoren zijn de verwachtingen van IT-dienstverleners positiever dan in het eerste kwartaal van 2017.

Tegelijkertijd zien ondernemers in de sector ook belemmeringen voor de groei.Een tekort aan arbeidskrachten wordt door 41% als grootste belemmering genoemd.

Terug naar nieuws overzicht