Redactie - 28 februari 2018

DINL is gesprekspartner bij ontwikkeling digitaliseringsagenda en nationale cyber security agenda

DINL is gesprekspartner bij ontwikkeling digitaliseringsagenda en nationale cyber security agenda image

De overheid is in de afgelopen weken volop aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het regeerakkoord. Het ministerie van EZK werkt aan de ambitieuze digitaliseringsagenda en het ministerie van J&V aan de nationale cyber security agenda (NCSA). We verwachten dat eind april beide stukken naar de Kamer zullen gaan. Ook DINL is één van de gesprekspartners van beide ministeries.

In januari organiseerden we een werkbezoek voor de staatsecretaris Mona Keijzer van het ministerie van EZK, over de ins en outs van digitale infrastructuur en de Nederlandse digitale online economie. In februari organiseerden we een serie expert-sessies voor Tweede Kamerleden. We zijn blij met de sterk groeiende belangstelling voor de dynamiek van de Nederlandse online wereld. Het is essentieel dat bewindspersonen en politici zien dat de online wereld niet slechts gaat over "het aansluiten", maar om een nieuwe, eigen sector. Eentje met een omvang van meer dan 100 miljard euro, die goed is voor 350.000 banen - de snelst groeiende sector van Nederland. Het is voor iedereen wennen dat dit een zelfstandige sector is geworden, met eigen belangen en een eigen dynamiek.

Zorgen

Maar ook zijn er zorgen over de externaliteiten: de minder positieve effecten van de digitale wereld. De DDoS-aanvallen eind januari schudden iedereen wakker. Het bleek voor een 18-jarige vandaal kinderlijk eenvoudig om de aanvallen te initiëren. Het is nog niet duidelijk waarom in die periode veel partijen (die bijvoorbeeld gebruikmaakten van de Nawas) zich wél konden beschermen, en anderen juist weer niet. Kortom: er is nog ruimte voor verbetering.

Er is ook goed nieuws: minister Grapperhaus stuurde een brief naar de Kamer over een vernieuwde aanpak in de strijd tegen kinderporno. Onze sector is zelf al tot een 'Notice & Take-down' procedure gekomen. Grapperhaus pleit in zijn Kamerbrief ook dat publiek-private acties toegevoegd dienen te worden aan een bestuursrechtelijke aanpak.

Samenwerken, stimuleren van de vele initiatieven in de sector, zelf de handen uit de mouwen steken - zo kunnen we werken aan oplossingen die goed zijn voor zowel de maatschappij als de private sector!

Door: Michiel Steltman (foto), Directeur DINL