Redactie - 23 februari 2018

Digitale transformatie is software-gedreven

IDC stelt dat 30 procent van de topondernemingen, in elke sector, in 2020 niet langer in hun huidige vorm bestaan en dat digitale transformatie uitgroeit tot een strategische vereiste. Steeds meer organisaties ervaren de noodzaak om hierop te anticiperen en stappen over van het ‘cloud first’ model naar ‘cloud only’. Connectiviteit speelt hierbij een sleutelrol.

Wanneer bedrijven overstappen van legacy diensten naar hosted, flexibele on demand cloud-oplossingen is het essentieel dat de toegang tot de cloudapplicaties gewaarborgd is. Dit stelt nieuwe eisen aan de netwerkconnectiviteit. Internationale expansie, fusies en overnames, het gebruik van de cloud en integratie op brede schaal: al deze zaken vragen om netwerkcapaciteit die met de onderneming mee kan groeien en in toenemende mate om intelligente netwerken. Bedrijven die voor disruptie binnen hun markt willen zorgen, moeten in staat zijn om zich te concentreren op het leveren van toegevoegde waarde. En dat is niet mogelijk als de netwerkinfrastructuur al hun aandacht en mankracht opeist. 

De geografische uitdagingen van een netwerk

Bedrijven die internationaal opereren lopen tegen extra uitdagingen aan. Om wereldwijde markten te bereiken gebruiken veel bedrijven tegenwoordig meerdere nationale en internationale datacenter-locaties. Maar, in het tijdperk van de cloud kan men niet volstaan met één verbinding met één bedrijf. Vanwege de toenemende grotere geografische aanwezigheid van bedrijven zijn er ook onderlinge verbindingen tussen verschillende datacenterlocaties nodig. Deze interconnects zijn bovendien periodiek aan herziening toe.

Verder bieden traditionele netwerkservices als Wave en Ethernet niet de flexibiliteit die sommige bedrijven nodig hebben om meerdere datacenters onderling te verbinden. Netwerken worden daarnaast vaak aangeboden met een vaste bandbreedte, lange doorlooptijden en langetermijncontracten. Bedrijven hebben echter steeds vaker behoefte aan een ‘vloeibare’ infrastructuur, een intelligent netwerk dat met behulp van virtualisatie de bandbreedte tussen locaties dynamisch aan kan passen. Bij het digitale transformatieproces is het voor bedrijven bovendien van cruciaal belang deze bandbreedte realtime aangepast kan worden. Dat is waar Software Defined Networking (SDN) en Network Function Virtualization (NFV) om de hoek komen kijken.

De toekomst is software-gedreven

SDN vindt plaats op datacenterniveau en in de cloud. Het zorgt voor de scheiding van beheer en data, de centralisatie van beheer en de programmeerbaarheid van een netwerk. In de praktijk kunnen beheerders hierdoor op afstand, centraal wijzigingen doorvoeren in het netwerk en aan de netwerkcomponenten. SDN raakt cloud orchestratie en het netwerk. Door NFV wordt netwerkfunctionaliteit aangestuurd vanaf servers in plaats van dedicated hardware. Het werkt aanvullend op SDN, maar beiden zijn niet afhankelijk van elkaar. NFV vindt plaats op het netwerk van de serviceprovider en raakt onder andere routers, firewalls, gateways en accelerators. Het zorgt ervoor dat serviceproviders sneller netwerkdiensten kunnen leveren. 

Toekomstgerichte bedrijven kiezen tegenwoordig vaak voor de cloud en kopen, bouwen en ouderhouden geen eigen WAN-infrastructuur meer. SDN en NFV stellen hen in de gelegenheid om carrier-kwaliteit netwerkverbindingen tussen locaties tot stand te brengen en zelf realtime de bandbreedte te beheren.

SDN zorgt voor de flexibele basis voor digitale transformatie

SDN zorgt ervoor dat netwerken net zo flexibel worden als de virtuele server en de storage infrastructuur van een modern datacenter. Het stelt daarmee gebruikers in staat om hardware binnen hun netwerken naar eigen inzicht in te richten. De mogelijkheid om realtime in te spelen op de behoefte aan bandbreedte biedt bedrijven daarnaast de flexibiliteit die nodig is om in te spelen op veranderende zakelijke behoeften. Het maakt ook een einde aan verouderde netwerkprocessen die normaliter ettelijke weken in beslag nemen. Doordat bedrijven meer zelf kunnen regelen is er bovendien minder interne expertise nodig voor het beheer van verbindingen. Dit maakt een einde aan de werkdruk die gepaard gaat met het installeren van software-updates, terwijl er op locatie minder interne hardware is vereist voor het activeren en beheren van netwerkdiensten. En dat resulteert weer in bedrijfsbrede kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

SDN biedt bedrijven de gelegenheid om optimaal te profiteren van hun netwerk, de mogelijkheid om zich te richten op hun kernactiviteiten en ondersteuning bij de digitale transformatie binnen hun eigen organisatie. 

Door: Peter Veenman (foto), countrymanager Benelux bij Colt Technology