Nederland ICT: 'Ook na 25 mei kan AVG tot aanpassingen in wetgeving leiden'

22-02-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland ICT: 'Ook na 25 mei kan AVG tot aanpassingen in wetgeving leiden'

De nieuwe Europese privacyverordening, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), moet nog worden vastgelegd in de Nederlandse wet. Hierdoor kunnen bedrijven mogelijk ook na 25 mei nog te maken krijgen met aanpassingen in de wetgeving.

Hiervoor waarschuwt Nederland ICT, branchevereniging voor de ICT-sector. De AVG is vanaf 25 mei officieel van toepassing en zorgt dat in de volledige Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De wet moet nog worden verankerd in de Nederlandse wetgeving met behulp van een zogenaamde uitvoeringswet, die nodig is om de Autoriteit Persoonsgegevens in staat te stellen de nieuwe regels te handhaven.

Tijdsnood

Onlangs bleek echter dat minister Dekker voor Rechtsbescherming in tijdsnood komt. De minister stelt daarom voor een aantal vernieuwingen op de lange baan te schuiven. Het gaat hierbij specifiek over onderwerpen waarop de Europese verordening ruimte biedt voor nationale invulling. Om vaart te maken met de invoering van de AVG stelt minister Dekker voor de discussie over deze onderwerpen uit te stellen tot na 25 mei. Dit betekent in de praktijk dat sommige AVG-gerelateerde regels voorlopig gaan gelden, maar later alsnog kunnen worden aangepast.

Nederland ICT stelt dat het voor zowel het bedrijfsleven als de overheid van belang is dat de Nederlandse wet zo snel mogelijk up-to-date is. De branchevereniging noemt het van belang dat ondernemers niet voortdurend met veranderingen in wet- en regelgeving worden geconfronteerd. De overheid moet volgens Nederland ICT dan ook alles op alles zetten om de wet voor 25 mei door zowel de Tweede als Eerste kamer te loodsen en te publiceren in het Staatsblad.

Terug naar nieuws overzicht