Ransomware blijft booming business
21-02-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ransomware blijft booming business

Ransomware blijft booming business. Het aantal nieuwe ransomware varianten is in 2017 met 32% toegenomen. Ook is het aantal pogingen tot CEO-fraude verdubbeld en hebben cybercriminelen in 2017 ingezet op cryptocurrency mining malware.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Security Roundup van security specialist Trend Micro. De belangrijkste bevindingen over cybersecurity in 2017:

  1. Ransomware blijft booming business, met een toename van nieuwe ransomware families met 32%. De schade wordt geschat op 5 miljard dollar. Ook opvallend: waar in 2016 79% van ransomware startte met een e-mail, was dat in 2017 94%. Wereldwijd waren de ransomware-aanvallen het afgelopen jaar gerichter en strategischer. Er waren minder spelers en minder aanvallen, maar met een veel grotere impact.
    Ook opvallend: de WannaCry-familie spande de kroon op vlak van ransomware ontdekkingen, waarbij het de ‘oude’, bekende families (Cerber, Locky) ver achter zich laat.
  2. In de tweede helft van 2017 was er een verdubbeling in het aantal pogingen tot CEO-fraude (BEC, business email compromise), met de CEO (38%) en de CFO (15%) als populairste slachtoffers.
  3. Cybercriminelen werken daarnaast verder aan cryptocurrency mining malware, met een piek in oktober en maar liefst 100.000 malware ontdekkingen. They go where the money is… Bij die aanvallen maken ze gebruik van het groeiende Internet of Things. Van alle IoT-incidenten die Trend Micro in 2017 ontdekte, viel een groot deel onder cryptocurrency mining. In 2017 detecteerde Trend Micro er 45,6 miljoen.

Het volledige Security Roundup rapport is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security