Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2018

VN-baas pleit voor internationale afspraken over digitale oorlogsvoering

Nieuwe internationale afspraken zijn nodig over digitale oorlogsvoering tussen landen. Dit stelt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres.

Guterres pleitte tijdens een recente toespraak op de Universiteit van Lissabon voor  nieuwe afspraken over cyberwarfare, meldt Reuters. De secretaris-generaal verwacht dat de volgende oorlog begint met een grote cyberaanval in plaats van een conventionele aanval. Een dergelijke aanval is volgens de VN-baas gericht op het vernietigen van militaire capaciteit of het platleggen van infrastructuur als elektriciteitsnetwerken.

Regelgeving ontbreekt

"Episodes van cyberwarfare tussen staten bestaan al. Erger is dat regelgeving over dit soort oorlogsvoering ontbreekt. Het is niet duidelijk hoe de Conventie van Geneve of internationale mensenrechten hierop van toepassing zijn", aldus Guterres tijdens de toespraak.

Guterres roept hoogleraren en ingenieurs op mee te werken aan het opstellen van dergelijke afspraken. Traditionele methoden om dergelijke afspraken te maken nemen volgens de VN-baas al snel decennia in beslag, wat te langzaam is voor de snel veranderende technologische wereld.