Redactie - 19 februari 2018

Cybercriminelen maken twee miljoen dollar buit bij Indiase bank

Een Indiase bank zegt dat cybercriminelen voor twee miljoen dollar frauduleuze transacties hebben gedaan door misbruik te maken van SWIFT, het financiële platform dat het internationale betalingsverkeer regelt.

De Indiase bank City Union zegt dat via "frauduleuze overschrijvingen" bijna 2 miljoen dollar is weggesluisd door de hackers. Er werd 500.000 dollar via een Amerikaanse bank naar Dubai overgeschreven. Die transactie kon geblokkeerd worden. Via een bank in Frankfurt werd 300.000 euro naar een Turkse rekening overgeschreven. Een derde transactie van een miljoen dollar gebeurde via een New Yorkse bank naar een Chinese rekening.

Cyberaanval

In een interview met Reuters zegt de topman van de Indiase bank dat het om een "cyberaanval" gaat. De topman geeft aan dat er vooralsnog geen bewijs is van interne hulp aan de hackers.

Vorige week maakte ook de Russische centrale bank melding van een lokale bank die via het Swift-systeem voor omgerekend 4,8 miljoen euro slachtoffer was geworden van hackers. Het in België gevestigde Swift heeft banken eerder al opgeroepen de ict-beveiliging op te krikken.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024