Redactie - 13 februari 2018

Een online tool voor videocommunicatie. Maar dan anders.

Met een trotse gezichtsuitdrukking laat oprichter en eigenaar Iebele Otten op zijn laptop tot in detail zien hoe WeSeeDo werkt. Het is typisch zo’n oplossing waarvan je pas echt overtuigd raakt als je hem ziet. WeSeeDo is een online tool voor videocommunicatie. Maar dan anders.

De basisgedachte van Iebele, toen hij met een team begon aan de ontwikkeling van WeSeeDo, was dat videocommunicatie anders moest. “Er is nu nog veel te weinig ruimte voor non-verbale communicatie en voor de etiquette die gelden in gewone gesprekken. Je ziet ook te vaak dat bedrijven met hun manier van werken als het ware worden gedwongen in het stramien van een UC-oplossing. Bestaande oplossingen zijn gericht op efficiënte interne communicatie en op het besparen van geld. Wij kijken naar hoe mensen op een natuurlijke manier met elkaar communiceren. Dat begint ermee dat je geen energie erin hoeft te stoppen om in gesprek te raken.”

Productie-proof
Iebele is de oprichter en eigenaar van Eilie Telecom, oorspronkelijk vooral specialist in white labled mobiel voor het MKB en eigenaar van een eigen Hosted Voice platform. Eilie verbreedde zich de laatste jaren eerst met vast mobiel convergentie en kreeg later ook VoIP-analytics in het portfolio. “Daarbij meet je de conversie van telefoongesprekken via een website. Daarna was het een kleine stap naar het aanbieden van een button om die gesprekken op websites mogelijk te maken. Dat wilden we eerst vanuit onze PBX doen, maar we liepen tegen praktische problemen aan, vooral op het gebied van implementatie-eenvoud en de vragen en wensen van klanten. We besloten om zelf iets te bouwen op basis van WebRTC. Vervolgens zijn we twee jaar bezig geweest om de oplossing productie-proof te krijgen. Dat is nu het geval. We wilden een oplossing die veilig en eenvoudig is, voor bepaalde doelgroepen waarvoor veiligheid en eenvoud heel belangrijk zijn. Het is niet bedoeld voor conference calls, om een voorbeeld te noemen.”

WeSeeDo is er met name voor het hele spectrum van specialisten rond de ziektewet, voor de wereld van rechten en advocatuur en om verkoop- en servicegesprekken via een bedrijfswebsite mogelijk te maken. In de zorgsector is WeSeeDo bovendien onderdeel van bredere concepten waar met name huisartsen gebruik van maken. “Die makers zijn heel bewust bij ons uitgekomen voor de component van videogesprekken. Dat zegt natuurlijk wel iets.”

Eenvoudig
De kracht van WeSeeDo zit met name in gebruiksgemak en veiligheid. WebRTC gaat volledig via de internetbrowser. De zogeheten agent kan de oplossing webbased openen en het vervolgens personaliseren en naar eigen huisstijl inrichten. De ontvanger van het gesprek hoeft niets te downloaden, niet in te loggen en loopt ook nooit tegen de foutmelding op dat er een nieuwere versie van Flash Player nodig is. “Je krijgt in je mailbox gewoon een uitnodiging voor een gesprek met, in dit geval, de arts. Op het tijdstip van het gesprek klik je op de link. De arts ziet dat je aanwezig bent en kan net als in zijn eigen praktijk zelf bepalen wanneer hij het gesprek met de patiënt aangaat. Zonder wijziging in de werkprocessen en in zijn normale workflow.”

De toepassing wordt ook op websites van bedrijven gebruikt. Met één klik start je meteen een videogesprek met een medewerker. “We hebben nu ingebouwd dat er eerst van drie tot nul wordt afgeteld voordat het gesprek van start gaat”, lacht Iebele. “We merkten namelijk dat mensen zich rot schrokken wanneer ze meteen iemand te zien kregen. Ze verwachten gewoon niet dat het zo simpel en snel werkt.”

Veilig
Daarnaast speelt WeSeeDo duidelijk in op het belangrijke thema veiligheid. Het bedrijf draait zijn eigen informatie volledig op Nederlandse servers. “Er zijn maar weinig partijen die op videogebied alles op Nederlandse servers hebben staan. Zeker voor medici en advocaten is dat belangrijk. Maar misschien wel nog belangrijker is dat we als WeSeeDo helemaal niets opslaan. Alles, zowel de gesprekken als wat er tijdens dat gesprek gestuurd wordt, vindt alleen plaats tussen de twee devices. Als je gesprekken op wilt nemen dan helpen we je graag om je eigen server in te richten. Maar we doen dat absoluut niet zelf.”

Non-verbaal
Otten houdt niet van het woord ‘videobellen’. “Ons doel is om meer te bieden dan een telefoongesprek met beeld. We willen ook non-verbale communicatie mogelijk maken.” Een klein detail daarin is illustratief voor de manier waarop WeSeeDo denkt. De menubalk die tijdens een videocall te zien is, staat onderaan in het scherm. Iebele: “Die staat bij anderen bovenin en daardoor bevinden jouw ogen zich lager in het scherm. Als je vervolgens naar iemands ogen kijkt, kijkt je niet meer in de camera en dus is er een geen écht oogcontact. Hoe hoger de ogen in het scherm, hoe meer ruimte er ontstaat voor oogcontact en daarmee voor non-verbale communicatie.”

Partners
WeSeeDo is nog op zoek naar dienstverleners en resellers om het partnerkanaal uit te breiden. “Wij zien absoluut een belangrijke rol voor partners die waarde en kennis toe kunnen voegen, bijvoorbeeld als ze een specialisme in een bepaalde branche hebben.”

De komende tijd gaat Iebele blogs schrijven voor Dutch IT-channel. “Daarin wil ik vooral op een originele manier, kritisch, maar wel met humor, vertellen over mijn kijk op de ICT.”

Profiel Iebele Otten
Iebele Otten studeerde begin jaren ’90 Industriële Bedrijfskunde en maakte later de overstap naar IT en telecom. In 2009 zette hij het bedrijf Eilie Telecom op. Dat houdt zich bezig met white labled mobiel voor het MKB, heeft een eigen Hosted Voice platform en verbreedde zich de laatste jaren met  vast mobiel convergentie en VoIP-analytics.

Sinds kort is daar WeSeeDo bijgekomen, een oplossing voor WebRTC-communicatie die als apart bedrijf in de markt staat. WeSeeDo maakt videocommunicatie onder andere eenvoudiger en veiliger. Het biedt een alternatief voor onveilige consumentenproducten en gebruiksonvriendelijke zakelijke oplossingen.

Door: Johan van Leeuwen

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024