Wouter Hoeffnagel - 30 januari 2018

Tapstatistieken AIVD en MIVD worden openbaar gemaakt

De tapstatistieken van de AIVD en MIVD worden voortaan jaarlijks openbaar gemaakt in de jaarverslagen van de inlichtingendiensten. Dit hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Bijleveld van Defensie besloten. Het gaat om de cijfers van het aantal taps van de diensten per jaar, zoals het aantal geplaatst telefoontaps of microfoons.

Tot nu toe werden de tapstatistieken van de AIVD en MIVD met het oog op de nationale veiligheid geheim gehouden. De Raad van State bepaalde in december dat onvoldoende gemotiveerd is geweest waarom het aantal taps over de jaren 2002 tot en met 2013 geheim zou moeten blijven en droeg toen op een nieuw besluit te nemen.

Cijfers worden jaarlijks vrijgegeven

De ministers kiezen er nu voor niet opnieuw te pleiten voor geheimhouding van de gegevens. De tapstatistieken van de afgelopen jaren worden in maart op de website van de AIVD en het ministerie van Defensie gepubliceerd. Ook beloven de ministers deze gegevens voortaan jaarlijks standaard vrij te geven. Door de tapstatistieken openbaar te maken willen de ministers transparanter communiceren over de inlichtingendiensten.

“Ik vind het belangrijk transparant en open te zijn. Dat kan niet altijd. De nationale veiligheid en operaties willen we uiteraard niet in gevaar brengen. Maar de leidraad moet absoluut zijn: zo transparant mogelijk", aldus minister Ollongren. Minister Bijleveld voegt toe: “We zijn transparant als dat kan. Zolang onze troepen en ons personeel maar niet in gevaar komen. Dat geldt natuurlijk ook voor onze manier van werken. Die mag evenmin in de openbaarheid komen, want dan kunnen we ons werk niet meer doen."