Agile of DevOps: doe toch eens normaal
29-01-2018 | door: Blogger

Agile of DevOps: doe toch eens normaal

Het is nu ‘officieel’: Agile is mainstream. In het 11th annual state of Agile report zegt maar liefst 98% van de respondenten Agile geadopteerd te hebben. Vermoedelijk met een hoog niet-representatief ‘WC-eend’ gehalte. Maar toch. Na alle Fintech, Unicorns en Silicon Valley wonderverhalen is er nauwelijks nog een CEO, CIO of CTO te vinden die niet op zijn minst een experiment met Agile gestart is. En grote organisaties roepen maar al te graag van de daken dat ze ‘beste manieren’ hebben gevonden om Agile te werken. Dus wat ligt daar achter je op de grond? Precies, het tipping point.

Als iets als wondermiddel wordt gezien, treden een aantal interessante mechanismen in werking. Allereerst dat er ‘beste manieren’ zijn om Agile te werken. Met kant-en-klare do-it-yourself methoden als SAFe, Nexus, LeSS, enzovoort. Oprecht prachtige gereedschapskisten en klaar voor gebruik. Maar het als de ‘beste manier’ betitelen werkt contraproductief en energieverspillend. Waarom? De ‘beste’ impliceert immers dat alle andere methoden en aanpakken minder goed zijn. En dan komt het mechanisme van verdediging om de hoek kijken, omdat de zogenoemd ‘minderen’ dat niet over hun kant laten gaan. Het gevolg: daarover discussiëren, elkaar willen overtuigen, zelfs tot aan selectietrajecten toe. Een verspilling van tijd en energie. Zonde! Mijn advies: gebruik gewoon het gereedschap uit alle gereedschapskisten die je verder helpen in het verbeteren van snelheid, kwaliteit, afstemming, coördinatie of beslissen. En loop je morgen tegen de volgende hindernis aan? Dan zoek je in je gereedschapskisten naar iets beters. Maar bovenal: blijf te allen tijde een beroep doen op je eigen gezonde verstand.

Wat je bij wondermiddelen ook ziet gebeuren: de sexiness gaat er na verloop van tijd – snel – weer vanaf. En ontstaan er ‘nog betere’ methoden. Zoals DevOps, BusDevOps, DevSecOps, die geïntroduceerd worden met sprankelende titels als ´The 10 ways Agile and DevOps differ´, ´Why DevOps is replacing Agile´ en ´DevOps is good, DevSecOps is better´. Uit het eerder genoemde 11th annual state of Agile report blijkt dat 50% van de agilisten al met DevOps werkt en dat ruim 20% binnen 12 maanden start met de eerste initiatieven. Prima, maar laten we vooral niet vergeten dat de Agile-transformatie pas net onderweg is. De teams staan (deels), scrummen (of doen alsof), meten hun prestaties (een beetje), zien eerste versnellingen en verbeteringen in kwaliteit (denken ze) en realiseren gezamenlijk waarde voor de klant in lijn met de bedrijfsstrategie (toch?). De verdere versnelling in Agile vraagt om meer automatisch testen, meer en snellere mogelijkheden om naar productie te gaan, automatische checks op (code) kwaliteit en beveiligingsaspecten, betere ontkoppelingen in de (software) architectuur en zo voorts…

De realiteit is dat we nog steeds in een fase zitten van experimenteren, evalueren, leren en aanpassen. Een stabiel volwassenheidsniveau in Agile werken hebben we nog lang niet bereikt. Overstappen naar nog groener gras aan de overkant kunnen we onszelf helemaal niet veroorloven. Laten we eerst maar eens zorgen dat we beter, sneller en goedkoper worden met de gereedschapskisten die ons nu al ter beschikking staan. Dus op de vraag ´Agile of DevOps?´ is maar één antwoord mogelijk, waarbij ik me laat inspireren door onze premier: ‘Doe toch eens normaal, joh!’.

Drie lessen

Samen met CTO’s en DevOps engineers, van banken en andere dienstverleners tot scheepsbouwers en overheden, hebben we onlangs onder de titel ´DevOps delivers on the promise of Agile´ een meeting georganiseerd. Daaruit hebben we de volgende lessen getrokken:

Agile/Devops is geen trucje maar vraagt om vakmensen

Agile en DevOps gaan hand in hand: we realiseren een gave klantbeleving op basis van directe feedback loops, we verhogen de innovatieve capaciteit met geautomatiseerde A-B testing en we leveren snel waarde dankzij geautomatiseerde deployments. Maar het werkt alleen als de teams gemotiveerd zijn, met gedreven vakmensen die al dat gereedschap goed weten te gebruiken.

Agile/Devops doe je er niet bij, maar is essentieel voor organisaties

Kostenreductie en in-control staan niet haaks op Agile en DevOps, maar zijn er integraal onderdeel van. Het verder automatiseren van werk – ook IT-werk – blijft onmisbaar om organisaties winstgevend en levensvatbaar te houden en om bij toezichthouders aan te tonen dat wet- en regelgeving correct en volledig wordt nageleefd.

Agile/Devops vraagt om sturing en richting

Een zekere mate van standaardisatie en een vooropgezet plan om met Agile en DevOps te werken is aan te bevelen. Als iedereen zijn eigen ontdekkingstocht begint en daarin hetzelfde wiel uitvindt, en als het grote plaatje niet scherp is en kennisdeling en job-rotatie over de teams uitblijft, creëren we (Agile) silo´s en verspillen we veel tijd en energie aan een dure reis naar een ongewenste bestemming. Hergebruik dus niet alleen de Agile en DevOps gereedschapskisten, maar ook de best Agile/DevOps transformation practices in de markt. Leer van en met elkaar.

O ja: en have fun!

Door Hans Burg, expert digitale transformatie PA Consulting

Terug naar nieuws overzicht