Wouter Hoeffnagel - 28 januari 2018

Nederlandse ministeries verhogen IT-beveiliging na toename cyberaanvallen

De computersystemen van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Visserij worden extra beveiligd nadat een verhoogd aantal cyberaanvallen is gedetecteerd. Het gaat om een voorzorgsmaatregel; er zou geen concrete dreiging zijn of sprake zijn van een DDoS-aanval.

AD.nl meldt dat bij twee ministeries vrijdag een verhoogd aantal cyberaanvallen zijn gedetecteerd. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevestigt tegenover NU.nl dat het gaat om de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Visserij. "Wij zagen vrijdag een verhoogd aantal pogingen om toegang te krijgen tot onze servers, daarom hebben we de beveiliging opgeschroefd", aldus de woordvoerder.

Het verhoogde aantal aanvallen vindt plaats kort nadat Nieuwsuur en de Volkskrant meldden dat de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) van de AIVD en MIVD zou zijn geïnfiltreerd in de Russische hackersgroep Cozy Bear. De JSCU zou hierbij bewijsmateriaal hebben verzameld dat de hackersgroep heeft ingebroken bij het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de DNC, het dagelijks bestuur van de Democratische Partij. Het bewijsmateriaal dat hierover door de inlichtingendiensten is overhandigd aan de Amerikanen zou een belangrijke rol spelen in het lopende onderzoek van de FBI naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.