'Meer analyses worden in 2019 uitgevoerd via zelfservice analytics en BI dan door datawetenschappers'
27-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Meer analyses worden in 2019 uitgevoerd via zelfservice analytics en BI dan door datawetenschappers'

Organisaties omarmen in toenemende mate zelfservice analytics en business intelligence (BI) om deze technologie beschikbaar te maken voor al hun bedrijven. Naar verwachting worden in 2019 meer analyses uitgevoerd via zelfservice analytics en BI dan door professionele datawetenschappers.

Dit voorspelt Gartner. "De digitaliseringstrend drijft de vraag naar analytics in alle gebieden van moderne business en overheid", aldus Carlie J. Idoine, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things (IoT) en SaaS (cloud) analytics en BI platformen maken het eenvoudiger en kosteneffectiever dan ooit voor niet-specialisten om effectieve analyses uit te voeren en hun besluitvorming beter geïnformeerd te nemen."

Meest differentiërende technologie

Gartner heeft recentelijk een onderzoek uitgevoerd onder 3.000 CIO's. Uit dit onderzoek blijkt dat CIO's analytics en BI als de meest differentiërende technologie zien voor hun bedrijven. De best presterende CIO's investeren het meest in de technologieën en zien deze als de meest strategische technologieën. Data- en analytics leiders implementeren in toenemende mate zelfservice om een datagedreven cultuur te creëren binnen hun organisatie. Business users kunnen hierdoor eenvoudiger effectieve analytics en BI tools gebruiken en hiervan profiteren, wat helpt de bedrijfsresultaten te verbeteren.

"Indien data- en analytics leiders simpelweg toegang geven tot data en tools, zijn zelfservice initiatieven vaak geen succes", aldus Idoine. "Dit aangezien de ervaring en vaardigheden van zakelijke gebruikers variëren per individuele organisatie. Training, ondersteuning en inwerkprocessen zijn nodig om zelfservice gebruikers te helpen zinvolle resultaten te produceren."

Vier aandachtspunten

Gartner adviseert aan vier gebieden aandacht te besteden ome en sterke fundering te creëren voor zelfservice analytics en BI:

  1. Stem zelfservice initiatieven af op de doelen van de organisatie en verzamel anekdotes over meetbare en succesvolle use cases;
  2. Betrek zakelijke gebruikers bij het ontwerpen, ontwikkelen en ondersteunen van zelfservice;
  3. Hanteer een flexibele, lichte aanpak voor data governance;
  4. Help zakelijke gebruikers succesvol te zijn met zelfservice analytics door een inwerkplan te creëren.

Meer informatie is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht