Redactie - 26 januari 2018

Ronald Prins en Jan Louis Burggraaf gaan toezicht houden op uitvoering van sleepwet

Ronald Prins (foto), voormalig directeur van cybersecurity specialist Fox-IT, en advocaat Jan Louis Burggraaf (tevens lid van Forum voor Democratie) gaan toezicht houden op de uitvoering van de sleepwet van gebruikersdata ofwel de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Prins en Burggraaf controleren hierbij de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD of zich houden aan de sleepwet. Inmiddels heeft de de Tweede Kamer met de voordracht ingestemd. Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen.

Ronald Prins wordt lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) die altijd moet vooraf toestemming geven om te snuffelen in data van burgers door inlichtingendiensten zoals de AIVD.

Mariëtte Moussault wordt voorzitter van de Toetsingscommissie. Zij was eerder raadsheer bij het Gerechtshof in Den Haag. Ze hield als rechter-commissaris onder meer toezicht op huiszoekingen door de politie.

De Eerste Kamer nam dinsdag 11 juli 2017 de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) aan. Ondanks de inspanningen van Stichting DINL en vele andere organisaties krijgen de inlichtingendiensten per 1/1/2018 de mogelijkheid om ongericht internetverkeer af te tappen en van onbekende kwetsbaarheden in systemen gebruik te maken.

Bij de invoering van de Wiv op 1 mei 2018 moet zijn vastgelegd aan welke voorwaarden bij het gebruik van deze bevoegdheden moet worden voldaan, zodat de toezichthoudende commissie direct na de invoering toezicht kan uitoefenen.