Redactie - 24 januari 2018

Automatisering van de data-infrastructuur wordt strategisch instrument in 2018

De grote hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar is creëert talloze mogelijkheden. Daarmee wordt de manier waarop data beschikbaar wordt gemaakt steeds kritieker. In toenemende mate ervaren beslissers namelijk dat de opzet van een datawarehouse consequenties heeft voor de snelheid waarmee zij kunnen beschikken over data voor hun dagelijkse besluitvorming. In 2017 zagen we dat managers zich actief gingen bemoeien met vraagstukken over de efficiëntie van het proces waarmee data uit allerlei bronnen succesvol kan worden omgezet in relevante informatie. De realisatie dat automatisering een groot deel van het zware werk kan doen heeft inmiddels postgevat. Wij verwachten dat automatisering van de data-infrastructuur en de eliminatie van handmatige en overbodige elementen in 2018 verder uitgroeit tot een strategisch instrument om de time-to-value die wordt geassocieerd met datawarehousing en analytics te realiseren.

1. Cloud-first jaagt verdere automatisering van de data-infrastructuur aan

Steeds meer bedrijven slaan hun data op in de cloud en ik verwacht dat in 2018 het cloud-first principe zal uitgroeien naar de norm. Dit zal ook andere herzieningen in de IT-infrastructuur met zich meebrengen. Als bedrijven besluiten om de overstap te maken zal hun data in de overgangsfase zowel op locatie als in de cloud benaderd moeten worden. Hiervoor zijn geautomatiseerde en efficiënte hybride data-omgevingen onontbeerlijk. Het ontwikkelen en beheren van dergelijke omgevingen zal in 2018 een grote vlucht nemen. 

2. Efficiënt omzetten van IoT- data in relevante informatie blijft punt van aandacht

Het Internet of Things biedt de mogelijkheid om nog meer data te verzamelen en met behulp van deep learning en machine learning waardevolle inzichten op te doen. De verwachting is dat in 2018 steeds meer bedrijven hier gebruik van gaan maken. De snelle toename in de adoptie zorgt voor bergen aan data, zeker wanneer bedrijven via IoT-sensoren processen realtime bewaken. Het combineren van deze data binnen een organisatie is een complex vraagstuk omdat de data vaak in diverse vormen binnenkomt. Bedrijven zullen daarom ook technologie moeten implementeren die in staat is om de constante stroom aan data op te vangen en effectieve mogelijkheden voor gegevensanalyse biedt.

3. De kwaliteit van data lakes wordt bepalend voor hun succes

Om data te structureren worden databaseschema’s toegepast binnen het databasemanagementsysteem. Deze gestructureerde data wordt verzameld in data lakes, waaruit geput kan worden voor (big data) analyses. Data lakes zijn dus zeker niet nieuw, maar nu steeds meer bedrijven gegevens verzamelen en ruwe data moeten opslaan worden ze wel bepalender voor het succes van data-gestuurde ondernemingen. De mogelijkheid om real-time beslissingen te kunnen nemen vereist dat data realtime gestructureerd wordt door middel van ‘schema-on-use’ oplossingen. In 2018 gaan bedrijven de impact van “schema-on-use” op programma’s en best practices op het gebied van datakwaliteit voelen. Uiteindelijk zullen alleen goed beheerde data lakes succesvol zijn - en de moeite waard om in stand te houden. Goed ingericht biedt een data lake de mogelijkheid om alle data en informatie, die zich voorheen in allerhande silo’s binnen de organisatie bevond, op te slaan in een dynamische ongestructureerde repository waarin snel wijzigingen kunnen worden aangebracht. Dit effent de weg naar selfservice data-analyse .

4. Transformatie op het gebied van data warehouses

Data warehouses maken het mogelijk om data binnen bepaald kader te verzamelen waardoor terugkerende en last-minute vragen in korte tijd beantwoord worden. Naar verwachting zullen bedrijven de potentie die deze oplossing biedt op grotere schaal aanboren omdat de technologie nu echt aansluit op de behoefte. Doorbraken op het gebied van automatisering, cloud computing en DevOps zullen voor een transformatie zorgen van de manier waarop data warehouses worden ontwikkeld en beheerd. Daarmee kunnen bedrijven binnen de komende 12 maanden de manier waarop zij met data omgaan volledig veranderen. 

In 2018 zullen steeds meer organisaties nieuwe dataplatforms inzetten naast hun traditionele relationele database om effectiever gebruik te maken van alle verwerkingsmogelijkheden. Hiermee ontstaat een diverse informatie-omgeving met de flexibiliteit en schaalbaarheid die nodig is om de groei van een bedrijf bij te benen. Automatisering speelt bij deze ontwikkeling en de verdere evolutie van informatie-omgevingen een sleutelrol. 

Door: Neil Barton, CTO of WhereScape

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024