Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2018

Nieuw CERT gaat zorgsector ondersteunen bij cyberaanvallen

Een nieuw Computer Emergency Respons Team (CERT) gaat ziekenhuizen en ggz-instellingen die slachtoffer worden van cyberaanvallen ondersteunen. Hierdoor krijgen de zorginstellingen toegang tot experts op het gebied van IT-security, zonder dat zij deze experts zelf in dienst hoeven te nemen. Het zorg-CERT werkt nauw samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Zorginstellingen zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, onder andere door de gevoelige data waarover de instellingen beschikken. De zorg is dan ook steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. "Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld last hebben van datalekken waarbij gevoelige patiëntgegevens worden gelekt of getroffen worden door aanvallen van buitenaf waardoor bijvoorbeeld apparatuur niet meer gebruikt kan worden", legt Nienke van den Berg van zorg-CERT uit aan NOS.

36 instellingen hebben zich aangesloten

"Een zorgverlener kan nooit in zijn eentje het internet in de gaten houden en de expertise verzamelen. Het is de bedoeling dat zich meer ziekenhuizen en ggz-instellingen bij ons aansluiten. Bovendien willen we ook gaan uitbreiden naar andere sectoren in de zorg", aldus Van den Berg. Op dit moment hebben 36 instellingen zich bij de zorg-CERT aangesloten. Het team telt zes leden, wat in de toekomst verder moet groeien.

De zorg-CERT heeft een startsubsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op termijn is het de bedoeling deelnemende instellingen te laten betalen voor ondersteuning van de zorg-CERT.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024