Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2018

TMT-sector groeit dankzij sterke IT-branche

De Telecom, Media & Technology (TMT) is in 2017 met 3% gegroeid. Deze groei is vooral te danken aan de IT-branche, die een bovengemiddelde groei laat zien.

Dit concludeert ABN AMRO Insights in de sectorprognose van januari 2018. Werkgevers in bijna alle sectoren kampen met een personeelstekort. Nog niet zo lang geleden werd geroepen dat robots onze banen zullen inpikken. Dit lijkt voorlopig echter niet het geval te zijn. Gezien het stijgende aantal banen is de vraag juist: wanneer komt die robot? En hoe lossen we de mismatch op de arbeidsmarkt op?

Sterke groei voor IT-branche

Nagenoeg alle sectoren laten groeicijfers zien. Zo is de sector Telecom, Media & Technology (TMT) in 2017 met 3% gestegen met opzichte van 2016. Voor 2018 wordt eveneens een groei van 3% verwacht en voor 2019 een groei van 2,5%. "De groei van de TMT-sector is vooral te danken aan de IT-branche. Deze is al jaren een van de sterkst groeiende bedrijfstakken, niet alleen binnen de sector, maar ook van de gehele Nederlandse economie. De omzetgroei over 2017 bedraagt meer dan 7%. ABN AMRO verwacht dat dit beeld van de TMT-sector hetzelfde blijft de komende jaren. Aan de ene kant branches die het door digitalisering moeilijk hebben; aan de andere kant de IT-branche die juist de digitalisering van de economie mogelijk maakt en sterk groeit", schrijft ABN AMRO Insights in de prognose.

De economische groei in Nederland zorgt op de arbeidsmarkt voor tekorten. Zo merken ondernemers in de TMT-sector dat het steeds moeilijk is geschikt personeel te vinden. 22% van de ondernemers in de sector ervaart dit volgens het CBS als een belangrijke belemmering. Ook op dit vlak is een kloof zichtbaar tussen branches die niet kunnen profiteren van het economische klimaat en de IT-branche. De eerste groep laat een omzetkrimp zien en heeft andere problemen dan een tekort aan personeel. In de IT-branche geeft juist 29% van de ondernemers aan met een tekort aan geschikt personeel te kampen. De IT-branche blijft de komende jaren naar verwachting bovengemiddeld groeien en door de digitalisering neemt ook in andere sectoren van de economie de vraag naar gekwalificeerde IT'ers toe.

Meer informatie is te vinden in de Sectorprognose januari 2018 van ABN AMRO Insights.