Redactie - 22 januari 2018

Proficiency in de multicloud

Eind vorig jaar is Ronald van Heek, voormalig Chief Commercial Officer bij Tectrade, een nieuw avontuur gestart. Met Proficiency, gespecialiseerd in cloud consulting, services en sourcing. Hiermee geeft hij invulling aan zijn visie dat het leveren van bekwaamheid en samenwerking de sleutel is tot een succesvolle digitale transformatie.

“Het was tijd voor een andere stap in mijn carrière”, zegt van Ronald van Heek. “Vanaf het najaar ben ik aan de slag gegaan. Der afgelopen jaren heb ik ontwikkelingen in de IT gezien die duidelijk maakten dat het momentum daar was om voor mezelf te beginnen. Er is veel gebeurd, en veel bedrijven zijn bezig met de veelbesproken digitale transformatie. Een deel is er vanuit een bestaande situatie mee bezig, een ander deel is als het ware in de digitale wereld ontstaan. Allemaal hebben ze te maken met disruptie, en nieuwe businessmodellen.”

Maar niet alleen eindgebruikers, maar ook aanbieders van IT oplossingen en dienstverleners worstelen met die transformatie. Ze zijn vaak al heel lang succesvol in het invullen van een deel van de vraag, maar klanten willen een veel bredere ondersteuning dan in het verleden. De vraag is niet meer alleen naar een nieuwe IT infrastructuur, maar een complexe strategische vraag als ‘hoe zet ik data in als onderscheidend vermogen en hoe zet ik digitalisering in als business enabler.  Daar moet invulling aan worden gegeven.”

Bekwaamheid

Dat zowel gebruikers, vendors als partners daarmee worstelen komt volgens hem door de legacy die men heeft, en een veelal traditionele manier van werken die maar moelijk los kan laten. “Hun inkomsten zijn bijvoorbeeld nog erg transactiegericht, en het is lastig dat zomaar te veranderen. Tegelijkertijd zijn de bestaande medewerkers,  en beleidsbepalers vaak niet meer in staat om die omslag te maken.”

Het komt dus allemaal neer op de bekwaamheid die digitale transformatie vorm te geven. “Je ziet dat partijen dat soms alleen proberen te doen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet meer kan. Het is noodzakelijk om met verschillende partners vanuit hun eigen expertise daarin samen te werken. Vanuit die gedachte ben ik Proficiency begonnen. Vanuit een duidelijke visie, een uitstekende klantrelatie, waarbij je je verdiept in de organisatie, markt, kansen en bedreigingen een koppeling maakt tussen hun specificieke innitiatieven en de impact die deze hebben op hun IT landschap.  Hierbij leg ik een focus op de nieuwe mogelijkheden die er zijn op het gebied van cloud, AI, Machine Learning, Big Data en Blockchain.”

Multicloud

Cloud staat daarin centraal. “Cloud is geen vraagteken meer, dat is realiteit. Het is wel een heel divers begrip, waar verschillende varianten onder kunnen vallen. Niet alleen private of hybrid, waar vaak over gepraat wordt, maar de realiteit is veelal een multicloud. Nu al hebben veel bedrijven vaak twee of meerdere cloudleveranciers. Bewust of onbewust. Want cloud is niet alleen Infrastructuur as-a-Service, maar ook een SaaS of PaaS-dienst als Salesforce, Office365, IBM Watson of AFAS Live. Al die oplossingen dienen te worden gekoppeld en zeker ook gevat in een strategie.”

“We zien dus dat klanten een toekomstvaste digitale infrastructuur nodig hebben, waarin transacties zo snel mogelijk kunnen worden afgehandeld. De prestaties moeten altijd optimaal en voorspelbaar zijn. Bij het opzetten van de data infrastructuur zullen altijd keuzes gemaakt moeten worden op basis van de overeengekomen strategie. Het is nooit one size fits all. We kijken dus eerst naar de eisen en wensen, dan naar de oplossingen die erbij passen. Daarbij werkt Proficiency vanuit een FlashFirst-strategie, zodat de data infrastructuur altijd optimaal en zo snel mogelijk is, en je daar geen compromis in hoeft te sluiten. Want de business wil snelheid en wensbaarheid. Het is niet meer acceptabel, dat de data infrastructuur te traag is en van een onvoorspelbaar karakter. In de digitale wereld is snelheid een basis uitgangspunt en accepteren interne gebruikers, partner en klanten niet meer dat er gewacht moet worden, hoe kort soms ook het geval. Als een betaling in een webshop hapert, beeindigt men de transactie en gaat men zo door naar een andere aanbieder. Dat is de markt, de digitale wereld, waarin we met elkaar leven. Met dit soort business aspecten in ogenschouw nemend, dien je een IT infrastructuur anders op te zetten. Denk je niet op deze wijze, dan kan het zomaar zijn, dat je als bedrijf, maar ook als mens, buiten spel komt te staan.”

Innovatie

Proficiency richt zich daarbij op de middelgrote en grote ondernemingen die hun cloudstrategie verder willen vormgeven, en op een nieuwe manier invulling willen geven aan hoe ze IT inzetten. “Daar kan ik op basis van mijn ervaring aan zowel de vendor- als resellerkant meerwaaarde bieden, in combinatie met mijn netwerk. Het gaat om twee pijlers: innovatie mogelijk maken, en informatie omzetten in businessvalue. Daarmee zetten bedrijven stappen vooruit. Je dient dan echter wel te zorgen dat de huidige IT processen geoptimaliseerd worden en beheerd door een bekwame interne of externe beheerorganisatie.”

“Voor ons is het belangrijk om hierin samen te werken in een valuenet dat bestaat uit zowel fabrikanten als dienstverleners. Proficiency werkt daarom samen met verschillende trusted partners op het gebied van software, cloud infrastructuur en (cloud) dienstverlening, waaronder IBM, Lenovo, Pure Storage en Microsoft. Hiermee garandeer je zowel op het gebied van cloud als infrastructuur ontzorging en de juiste prestaties. Tevens bieden we middels onze partnerships toegang tot de innovatiekracht van een IBM en PureStorage, waardoor bijvoorbeeld oplossingen op het gebied van AI, Machine Learning en Big Data zowel on premise als vanuit de cloud binnen handbereik komen. Doordat we eveneens samenwerken met nieuwe partijen in die deelgebieden, kunnen we uitgebreid meedenken als het gaat om wat digitale transformatie en innovatie betekent voor een organisatie en hun IT landschap. Wat wij willen bewerkstelligen is dat de  data-infrastructuur innovatie mogelijk maakt bijvoorbeeld door inzet artificial intelligence, flashstorage technologie en cloud computing.”

Trusted Buyer

Hij benadrukt dat het daarbij helemaal niet hoeft te gaan om grote, langdurige projecten, maar dat het juist steeds vaker begint met een kleiner deelproject waarmee organisatie snel kunnen testen of iets bij hun business past. “Gartner onderschrijft dit ook, ze stimuleren business leaders om gewoon aan de slag te gaan, daarvan te leren, en niet bang te zijn om keuzes te maken. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling, waarmee bedrijven expertise opbouwen op een gebied waar ze niet zoveel ervaring in hebben. Het is een deel van IT dat grote raakvlakken heeft met de business.”

Voor dergelijke proeftuinen die innovatie mogelijk maken is niet alleen de juiste IT-omgeving nodig, maar ook de juiste mentaliteit. “Dat raakt aan de visie op bimodal IT van Gartner, en daar zit de uitdaging. Dat is waar Proficiency bedrijven bij wil en kan helpen, om ervoor te zorgen dat innovatie en traditionele IT bij elkaar komen. Zorgen dat de bestaande IT geoptimaliseerd en versneld wordt en het beheer bekwaam en veilig wordt uitgevoerd, zodat er tijd, geld en energie komt om echt te gaan innoveren en de business te gaan ondersteunen. Want waar het uiteindelijk om gaat is de expertise, de vaardigheid toe te voegen om data effectief om te zetten in waarde voor de business.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024