Wouter Hoeffnagel - 22 januari 2018

Bewindslieden en Kamerleden gebruiken beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

Bewindslieden en Kamerleden die op werkbezoek gaan in bepaalde landen krijgen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een beveiligde smartphone mee. Via dit apparaat wordt alle communicatie versleuteld verzonden, wat moet voorkomen dat bewindslieden kunnen worden afgeluisterd.

Dit meldt De Telegraaf en Sectra. Al langer is duidelijk dat premier Rutte gebruik maakt van een beveiligde smartphone, evenals de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie. Nu blijkt dat ook ministers of staatssecretarissen die naar China, Rusland of Iran afreizen een beveiligde smartphone meekrijgen.

Het gaat om een Sectra Tiger, een beveiligde smartphone ontwikkeld door het bedrijf Sectra Communications. Alle spraak-, data- en sms-communicatie wordt vanaf dit apparaat versleuteld verstuurd over traditionele communicatienetwerken. In de praktijk zijn de mogelijkheden van het apparaat door zijn beveiliging beperkt. Zo is bellen alleen mogelijk met andere gebruikers die over een Sectra Tiger beschikken, biedt het apparaat geen toegang tot internet en kunnen geen aanvullende apps worden geïnstalleerd.