Wouter Hoeffnagel - 18 januari 2018

Aantal fintech bedrijven in Nederland flink gegroeid

Aantal fintech bedrijven in Nederland flink gegroeid image

Het aantal fintech bedrijven in Nederland blijft groeien. Meer dan 430 bedrijven zijn actief in de Nederlandse fintech markt. 100 van deze bedrijven is in 2017 gestart. Vooral het aantal fintech bedrijven dat zich bezig houdt met online betalingen, identificatie en beveiliging is in 2017 gegroeid. 14 fintech bedrijven hebben in 2017 hun activiteiten gestaakt of zijn overgenomen door andere partijen.

Dit blijkt uit cijfers die Holland Fintech. "De groei van fintechs is een positieve ontwikkeling voor Nederland aangezien dit de naam van het land versterkt en onze positie als digitale innovatiehub verbeterd. Dit zorgt een diverser aanbod van financiële diensten voor klanten, evenals betere (internationale) zakelijke kansen. De groei en diversiteit van het fintech landschap zoals weergegeven in de Dutch Fintech Infographic bevestigt dit. De komst van Europa's grootste fintech event, Money20/20, naar Amsterdam dit jaar (van 4 tot 6 juni) bevestigt de positieve ontwikkeling van het fintech klimaat", aldus Don Ginsel, CEO van Holland Fintech.

Fintech wordt steeds breder toegepast

De organisatie wijst erop dat fintech steeds breder wordt toegepast en niet langer uitsluitend betrekking heeft op financiële diensten van banken. Zo zijn insurtech, regtech en pensiontech zijn voorbeelden van soorten diensten die gerelateerd zijn aan fintech. Ook meldt Holland Fintech dat fintech startups in het begin vooral gezien werden als disruptieve bedrijven, maar inmiddels steeds vaker samenwerken met gevestigde grote financiële instellingen. Daarnaast komen deze instellingen steeds vaker met eigen fintech initiatieven, zoals PEAKS (Rabobank), Gappie (Nationale Nederlanden) en Kandoor (APG).

Naast de groeiende omarming van smartphones voor financiële diensten is ook regelgeving een belangrijke drijver van fintech. Denk hierbij aan nieuwe Europese regelgeving als PSD2, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de nieuwe richtlijn voor investeringen MiFID II.